یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی وجود توده عظیم متان در جنوب تهران را تایید کرد

به تازگی یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی، گزارش ناسا مبنی بر وجود ابر متانی بر فراز آسمان تهران را تأیید کرده است.

یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی وجود توده عظیم متان در جنوب تهران را تایید کرد

 

به تازگی یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی، گزارش ناسا مبنی بر وجود ابر متانی بر فراز آسمان تهران را تأیید کرده است.

چندی پیش، اداره کل ملی هوانوردی و فضایی ایالات متحده، ناسا، با انتشار یک تصویر ماهواره‌ای، از تشکیل توده‌ای از گاز متان به طول تقریباً پنج کیلومتر در جنوب تهران خبر داد و آن را مرتبط با مجتمع پردازش و بازیافت زباله آرادکوه دانست.

یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی وجود توده عظیم متان در جنوب تهران را تایید کرد

این خبر با بازخوردهای عجیب و جنجال‌برانگیز مقامات مواجه و رد شد؛ شهردار تهران ادعای ناسا را دروغ خواند، و معاون پسماند شهرداری گفت که چنین گزارشی را به او ارجاع نداده‌اند. در این میان، معاون دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط‌ زیست اظهار داشت که مراکز دفن قدیمی به‌طور قطع قابلیت دفع گاز متان را دارند و نمی‌توان این موضوع را حاشا کرد.

حال، پس از چند هفته، استارتاپ تیزنگر، یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی، با بررسی داده‌های ماهواره‌ای، وجود چنین توده‌ای را قطعی می‌داند. داده‌های سال ۲۰۲۲ تیزگر نشان می‌دهند که نه تنها این توده گاز متان وجود دارد، بلکه در ماه شهریور به طور چشم‌گیری گسترش یافته و به غلظت ۱.۹ پی‌پی‌ام ( PPM: واحد در میلیون) رسیده است؛ پژوهشی که حاوی نتایجی مشابه با ناسا است.

این پژوهش با استفاده از سیستم هوشمند مشاهدات ماهواره‌ای (سهم)، محصول دانش‌بنیان سطح یک شرکت تیزنگر انجام شده است و در آن از داده‌های ماهواره سنتینل۵ (Sentinel5) و سنجنده TROPOMI، که جزئی از ماهواره‌های گروه کوپرنیک آژانس فضایی اروپا است، بهره گرفته‌اند. این سنجنده، با شفافیت ۳.۵ کیلومتر، یک سنجنده تصویربرداری نادر است که باندهای تصویری با طول موج بین امواج فرابنفش و مادون قرمز را پوشش می‌دهد.

در پی تلاش و پژوهش دوساله بخش تحقیق و توسعه تیزنگر، با بهره‌گیری از هوش مصنوعی، این شرکت دانش‌بنیان، تصاویر ماهواره‌ای را دریافت و جهت شناسایی پدیده‌های محیطی، طراحی و تولید، پردازش می‌کند:

سنجش از دور ماهواره‌ای با ثبت امواج الکترومغناطیس بازتابش شده توسط سنسورهای نصب شده در ماهواره، پدیده‌های محیطی را آشکارسازی می‌کند. شرکت تیزنگر نیز با دریافت تصاویر ماهواره‌ای چند باندی سامانه‌ای را با نام سیستم هوشمند مشاهدات ماهواره‌ای (سهم) به عنوان محصول دانش بنیان سطح یک را توسعه داده که می‌تواند از طریق پردازش تصویر و هوش مصنوعی گزارش‌های فنی و مطالعات محیطی خود را در قالب یک پلتفرم جامع جی‌آی‌اس (GIS: سامانه اطلاعات جغرافیایی) ارائه کند. یکی از خدمات پلتفرم سهم، پایش ماهواره‌ای آلاینده‌ای هوا از جمله دی‌اکسید نیتروژن، گرد و غبار و متان است. در گزارش مربوط به شناسایی گاز متان با استفاده از داده‌های ماهواره سنتینل۵، سیستم کوپرنیک آژانس فضایی اروپا و پردازش سری زمانی سال ۲۰۲۲ در محدوده تهران، میزان گاز متان آشکار شد. در این پایش زمانی مشخص شد که از ماه شهریور غلظت گاز متان افزایش می‌یابد؛ به طوری که میانگین غلظت یک ساله در این محدوده به ۱.۹ پی‌پی‌ام ( PPM: واحد در میلیون) رسیده است.

یاسر عشورزاده، مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان تیزنگر 

استارتاپ دانش‌بنیان تیزنگر دارای تأییدیه آژانس فضایی اروپا در بخش تشخیص نقاط آتش، تشخیص لکه‌های نفتی و تغییرات پوشش گیاهی از گروه ماهواره‌های سنتینل است و پیش‌تر در تشخیص لکه‌های نفتی خلیج فارس در مسابقه سازمان فضایی اروپا، رتبه پنجم جهان را به دست آورده است.

گزارش‌ها حاکی از آن است که توده عظیم متان در جنوب تهران، در هر ساعت ۸۵۰۰ کیلوگرم متان به هوا می‌فرستد.

گاز متان، پس از دی‌اکسید کربن، مهم‌ترین عامل در افزایش اثر گلخانه‌ای انسان‌زایی و حدود ۳۰ درصد از گرمایش زمین ناشی از انتشار این گاز است. این گاز گلخانه‌ای ۸۴ برابر بیشتر از دی‌اکسیدکربن در گرمایش اتمسفر قدرت دارد.

نظرات بسته شده است.