قیمت گوشت چرخکرده به ۷۰۰ هزار تومان رسید
به گزارش رسا نشر و به نقل از فرارو؛ این روزها توجه دوبارهها به قیمت گوشت قرمز جلب شده است. جایی که دام زنده بعد از خروج از کشتارگاه، تقریباً کیلویی ۷۰۰ هزار تومان ارزش پیدا میکند. گوشت چرخکرده، که از ارزانترین انواع گوشت قرمز محسوب میشود و مصرف بالایی هم دارد، به عنوان معیاری برای سنجش وضعیت بازار مورد توجه قرار گرفته است. اما آیا این قیمتها واقعاً منطقی هستند و چه عواملی در آنها نقش دارند؟
تحلیل گرانی گوشت قرمز؛ تأثیر قیمت دام زنده بر گوشت نهایی
قبل از هر چیز، باید به این نکته توجه داشت که تمام وزن دام قابل مصرف نیست. در یک گوسفند زنده، حدود ۴۵ تا ۵۰ درصد وزن پس از کشتار به دلیل استخوان، چربی، دل و روده و پوست از بین میرود. به عبارت دیگر، از هر ۱۰ کیلو گوسفند زنده، تنها حدود ۵ کیلو گوشت گوسفندی بدون استخوان به دست میآید. بر همین اساس، با قیمت فعلی گوسفند زنده که حدود ۳۴۵ هزار تومان است، هزینه هر کیلو گوشت گوسفندی بدون استخوان چیزی حدود ۶۹۰ تا ۷۱۰ هزار تومان تمام میشود. این رقم در بازار هم قابل مشاهده است و نشان میدهد که قیمت فعلی گوشت گوسفندی، از نظر نسبت تبدیل، غیرمنطقی نیست.
در بازار گوشت گوساله نیز همین نسبت برقرار است. از هر ۱۰ کیلو گوساله زنده حدود ۵.۲ تا ۵.۵ کیلو گوشت خالص به دست میآید. بنابراین با قیمت گوساله زنده حدود ۳۳۰ هزار تومان، هزینه تمامشده هر کیلو گوشت گوساله حدود ۶۲۰ تا ۶۴۰ هزار تومان خواهد بود.
قیمت لحظه ای طلا، سکه و ارز
اکثر مردم تصور میکنند گوشت چرخکرده فقط از گوشت ران یا سردست تهیه میشود، اما در عمل اینطور نیست. در کشتارگاهها و قصابیها، گوشت چرخکرده معمولاً ترکیبی از بخشهای مختلف گوشت است و برای تولید آن از قلوهگاه گوسفندی، سردست، گردن و بخشهایی از ران استفاده میشود. در ترکیب معمولی بازار، گوشت چرخکرده مخلوط گوسفندی و گوساله حدود ۶۰ درصد گوشت گوساله و ۴۰ درصد گوشت گوسفندی دارد.
قیمت منطقی گوشت چرخکرده خالص در بازار
اگر قیمت گوشت گوسفندی بدون استخوان را حدود ۷۱۰ هزار تومان و گوشت گوساله بدون استخوان را حدود ۶۳۷ هزار و ۵۰۰ تومان فرض کنیم، به عدد ۶۶۶ هزار تومان میرسیم. اما این فقط هزینه گوشت خام است. برای به دست آوردن قیمت مصرفکننده در مغازهها، باید هزینههای دیگری هم در نظر بگیریم. در این بخش با چربی مجاز (۱۰ تا ۱۵ درصد) که معمولاً از بخشهایی مثل قلوهگاه گوسفندی گرفته میشود، سر و کار داریم. هزینه چرخکردن، بستهبندی و سردخانه، سود فروشنده و هزینه حمل دام و کشتارگاه را هم باید در نظر گرفت. اگر مجموع این هزینهها را حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد در نظر بگیریم، قیمت منطقی گوشت چرخکرده خالص و سالم در بازار باید بین ۷۳۰ تا ۷۶۰ هزار تومان باشد.
گوشتهایی که ارزانتر فروخته میشوند، به احتمال زیاد یا درصد چربی آنها بیش از حد است یا بخشی از گوشتهای بیکیفیت با چربی زیاد در ترکیبشان استفاده شده است.
تفاوت گوشت چرخکرده خالص با مخلوط و چرا گوشت چرخکرده ارزانقیمت نگرانکننده است؟
مشتریان در بازار میتوانند دو نوع گوشت چرخکرده سفارش دهند: گوشت چرخکرده گوسفندی که معمولاً از گوشت ران و قلوهگاه گوسفندی تهیه میشود و چربی بیشتری دارد و گوشت چرخکرده مخلوط (گوساله و گوسفند) که به دلیل بافت نرمتر و قیمت کمتر، بیشتر در غذاهای خانگی و صنعتی استفاده میشود. اگر در بازار با گوشت چرخکردهای روبهرو شدید که کیلویی ۶۰۰ هزار تومان یا کمتر فروخته میشود، باید کمی تردید کنید. چون در بهترین حالت احتمال دارد این گوشت شامل چربی زیاد یا قلوهگاه گوسفندی باشد و گاهی اوقات در فرآیند تولید ممکن است بخشهایی از دل و جگر را ترکیب کنند یا در موارد نادر، با افزودنیهای دیگر مانند سویا یا آرد حجم را بالا ببرند.
افزایش قیمت دام زنده تأثیر مستقیمی بر قیمت نهایی گوشت دارد. وقتی قیمت گوسفند زنده حتی ۱۰ هزار تومان بالا میرود، بهای تمامشده هر کیلو گوشت گوسفندی بدون استخوان حدود ۲۰ هزار تومان افزایش پیدا میکند. در نتیجه، گوشت چرخکرده که ترکیبی از چند نوع گوشت است، اولین محصولی خواهد بود که تغییر قیمت را تجربه میکند. آیا این روند صعودی ادامه خواهد داشت و سفرههایمان را بیش از این تحتفشار قرار خواهد داد؟ آیا راهکاری برای کنترل قیمتها و حمایت از مصرفکنندگان وجود دارد؟
نظرات (0)
در حال بارگذاری نظرات...