نوبت به قرارداد ۲۵ساله با چین رسید تا پروژه جدیدی برای تضعیف دولت روی میز گذاشته شود؛ اینبار بهانه است که چرا مجلسیان از این قرارداد مطلع نبودند و چرا قرارداد بلندمدت با چین بسته شده است! علی ربیعی، سخنگوی دولت در نشست خبری ۳ تیر ۹۹ اعلام کرد که پیشنویس برنامه ۲۵ساله همکاری ایران و چین در جلسه یکشنبه اول تیر هیات دولت تصویب شده است.
مخالفان چه گفتند؟
نکته قابل تامل آنجا بود که مخالفان دولت اجازه ندادند درباره این سند توضیح داده شود و نکته قابل تامل آنجا بود که محمود احمدینژاد از نخستین افرادی بود که به این سند واکنش نشان داد و نوشت: «هر قراردادی که مخفیانه و بدون درنظرگرفتن خواست و اراده ملت ایران با طرفهای خارجی منعقد شود و برخلاف منافع کشور و ملت باشد، معتبر نیست و ملت ایران آن را به رسمیت نخواهند شناخت.» این ادعای احمدینژاد اذهان را به سمت دیپلماسی دولتهای نهم و دهم برد که هوگو چاوز تنها رفیق رئیسجمهور بود که سودی نصیب ایران نکرد. نکته قابل تامل دیگر تخریب احمدینژاد از سوی تسنیم به سبب مطلب نگاشته شدهاش درباره سند ایران و چین است. این خبرگزاری که از همفکران احمدینژاد بود چنین نوشت: «جریانهایی مثل آقای محمود احمدینژاد نیز که غیبگویانه با سند تعامل با چین مخالفت میکنند، بخش دیگری از دستاندازهای دولت و به عبارت دقیقتر، موانع کشور، در این زمینه خواهند بود. احمدینژاد که خود در سالهای ۹۰ و ۹۱ چراغ سبزهای متعددی به آمریکا برای مذاکره و بالاتر از آن «ارتباط» میداد، از ۹۲ به این سو، تا زمانی که مذاکرات و برجام در جامعه رونقی داشت، سکوت اتخاذ کرده بود. با این حال پس از مشخص شدن کاستیها و نواقص و خسارتهای برجام، ریاکارانه و ظاهرسازانه خود را در میان بدنه منتقدان مذاکرات جا زد. حال درباره ارتباط با چین نیز، بهرغم آنکه کارشناسانی نظیر رئیس اتاق ایران و چین میگویند او خود معتقد به رابطه سطح بالا با چین بوده، در مقطع فعلی برای فاصلهگذاری خود با سیستم، عجیب نیست که به مخالفت غیبگویانه و سیاستزده با همکاری راهبردی با چین بپردازد.» بههرحال اکنون که دولت برنامه بلندمدت برای کسب سود از چین ارائه کرده است اینگونه واکنشها را باید طبیعی دانست هر چند واکنش نمایندگان مجلس در روزی که ظریف را به خانه ملت فراخوانده بودند در شان نمایندگان مجلس نبود.
سند منتشر شد؛ باز هم بهانه بگیرید!
رسانههای دلواپس هم همنوا با مخالفان دولت ادعاهای عجیبی را مطرح میکنند مانند تسنیم که نوشت: «ادعای محرمانه بودن موضوع سند همکاری ۲۵ساله ایران و چین، مشخصا یک شعبدهبازی سیاسی است.» به نظر میرسد شعبدهبازی ادعاهای کذب مخالفان دولت است. بهمن ۹۴ و یک هفته پس از شروع اجرای برجام در سفر تاریخی «شی جین پینگ» رئیسجمهور چین به ایران بیانیهای مشترک میان دو کشور تنظیم و منتشر شد که در بند ششم آن آمده است: «نظر به اراده راسخ طرفین برای توسعه روابط دو کشور و با توجه به مکمل بودن ظرفیتهای اقتصادی و همچنین وجود زمینههای مختلف همکاری در عرصههای انرژی، زیرساختی، صنعتی، فناوری و دیگر زمینههای مشترک، دو طرف توافق میکنند رایزنیها و مذاکرات لازم برای انعقاد قرارداد همکاریهای جامع ۲۵ساله را در دستورکار قرار دهند». شامگاه سهشنبه انصافنیوز اقدام به انتشار متن ویرایش نهایی برنامه همکاریهای جامع ایران و چین کرد بنابراین ادعای تسنیم و نمایندگانی که روز یکشنبه فریاد میزدند جزییات قرارداد همکاری با چین باید علنی شود، باطل شد. در بخشهای ابتدای این سند آمده است: «با اطمینان از اینکه این سند ترمیمکننده فصلی جدید در سپهر مناسبات دو تمدن بزرگ آسیایی چین و ایران و گامی موثر جهت تحقق اراده مشترک رهبران در جهت تعمیق روابط دوجانبه و تقویت همکاریهای دوجانبه در زمینههای مختلف در چارچوب ابتکار «کمربند »
پاسخ به مخالفان سند ۲۵ساله
سخنگوی وزارت خارجه دیروز در واکنش به حجم عظیم ادعاهای کذب در فضای مجازی نسبت به تدوین یک نقشه راه ۲۵ساله بین ایران و چین اظهار داشت: بر اساس توافق سال ۱۳۹۴ روسای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین که در بند ششم بیانیه سفر رئیسجمهور محترم چین به تهران منعکس شده است، دو کشور صراحتا اراده سیاسی خود را برای توسعه و تعمیق راهبردی روابط بیان داشته و تصمیم گرفتند یک نقشه راه جامع ۲۵ساله بین دو کشور تدوین شود تا مبنای توسعه منسجم و همهجانبه روابط سیاسی و اقتصادی ایران و چین در سالهای آتی قرار گیرد. پیشنویس اولیه این سند با مشارکت نهادهای تخصصی دو کشور تهیه شده و هماکنون در مرحله مذاکره قرار دارد. بدیهی است که پس از نهایی شدن مذاکرات، این سند برای طی مراحل قانونی به نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی تقدیم خواهد شد. سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به واکنش خصمانه و عصبی سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، اضافه کرد: بدون تردید روابط راهبردی ایران و چین که منافع کلیدی متقابل برای مردم دو کشور دارد، واجد دشمنانی است که تمامی تلاش خود را برای شکست این مذاکرات و عدم موفقیت این سند به کار خواهند گرفت. موسوی ادعاهایی همچون اجاره جزایر ایرانی در خلیجفارس، انحصار فروش نفت با قیمتهای پایین، استقرار نیروهای مسلح و غیره را مضحک دانست که حتی ارزش تکذیب کردن هم ندارد. وی گفت: تامین منافع ملی ایران تنها اصل راهنمای وزارت امور خارجه در تدوین این سند راهبردی بوده است و مذاکرات با دقت و وسواس کامل صورت گرفته که انشاءا… مردم ایران بهزودی ثمره آن را مشاهده خواهند کرد. سخنگوی وزارت خارجه در پایان با اظهار امیدواری نسبت به نهایی شدن این سند در آینده نزدیک افزود: بدیهی است که تا قبل از نهایی شدن مذاکرات هیچ متنی اعتبار ندارد و لذا از رسانهها درخواست میشود از بازنشر متونی که با اهداف و اغراض مختلف تهیه و منتشر میشوند، خودداری نمایند.
منبع: آرمان ملی