آشنایی با تتر، دارایی دلاری بر بستر بلاک‌چین

 

تتر یک دارایی (ارز) دیجیتال مبتنی بر بلاک‌چین است. رمز ارزهای تتر موجود با معادل ارزهای فیات دلار آمریکا پشتیبانی می‌شود که در یک حساب بانکی مشخص نگهداری می‌شوند.

آشنایی با تتر، دارایی دلاری بر بستر بلاک‌چین

در این مقاله با آقای نیما حاجیان افراکتی پژوهشگر حوزه آینده‌پژوهی و مدیریت تکنولوژی همراه باشید.

 

توکن‌های بومی شبکه Tether با نماد USDT  شناخته می‌شوند و ارزشی معادل یک دلار آمریکا را دارند. به زبان ساده، قیمت تتر همواره ثابت و یک دلار است. به همین دلیل تتر یک استیبل‌کوین محسوب می‌شود. استیبل‌کوین نوعی دارایی دیجیتال است که هدف آن ثابت نگه داشتن ارزش خود به پشتوانه ارزهای فیات (اسکناس‌های کاغذی، سکه‌های فلزی و …) است.

این دارایی دیجیتال توسط سرمایه‌گذارانی استفاده می‌شود که می‌خواهند ضمن حفظ ارزش در بازار کریپتو، از نوسانات شدید سایر ارزهای دیجیتال نیز در امان بمانند.

این دلار دیجیتالی به دلار آمریکا متصل است و از نظر ارزش نسبت ۱ به ۱ را با دلار آمریکا حفظ می‌کند. تولید  Tetherبه‌سختی تولید بیت‌کوین نیست و بر خلاف بیت‌کوین، عرضه آن محدودیت ندارد. برای تولید این ارز، فرایندی به نام ماینینگ یا استخراج وجود ندارد و این رمزارز از سوی یک نهاد متمرکز تولید می‌شود.

به ازای هر USDT که وارد بازار می‌شود، گفته شده ۱ دلار آمریکا به‌عنوان پشتوانه این رمزارز در بانک وجود دارد. البته در این مورد شبهاتی وجود دارد و برخی آن را متهم کرده‌اند که پشتوانه‌ای ندارد؛ این افراد معتقد هستند به ازای تمام تترهایی که تاکنون تولید شده، دلار در ذخایر بانکی نگهداری نشده است.

USDT یک توکن است و بلاکچین اختصاصی ندارد. تراکنش‌های این رمزارز روی بلاکچین‌های سایر رمزارزها انجام می‌شود. در واقع، با استفاده از قرارداد هوشمند، توکن‌ها روی بلاکچین میزبان ایجاد می‌شوند. کارمزد تراکنش‌ها نیز با توجه به بلاکچین میزبان پرداخت می‌شود.

همانطور که کمی قبل‌تر اشاره کردیم، محدودیتی در عرضه آن وجود ندارد و میزان عرضه‌ی آن متناسب با میزان تقاضا تغییر می‌کند؛ هرچه تقاضا برای ارز دیجیتال بیشتر باشد، تولید و عرضه آن نیز از سوی نهاد کنترل کننده بیشتر می‌شود.

خرید تتر ‌بجای دلار کاغذی با هدف حفظ ارزش سرمایه و با توجه به محدودیت‌هایی که برای سرمایه‌گذاری روی دلار در ایران وجود دارد، می‌تواند استراتژی خوبی باشد.

اگر خرید دلار یکی از استراتژی‌های شما برای فرار از تورم و حفظ ارزش سرمایه‌تان است، احتمالاً مشکلات مربوط به دلار کاغذی باعث شده است تا به خرید تتر بعنوان راه جایگزین فکر کنید. این استیبل‌کوین با ارزش بازار بیش از ۸۳ میلیارد دلاری، رنک سوم پس از بیت کوین و اتریوم را داراست. اما آیا سرمایه‌گذاری در تتر ارزشش را دارد؟

قیمت تتر با چشم‌پوشی از نوسانات جزئی، همواره برابر با یک دلار است. با این حال، این دو دارایی دقیقاً مشابه یکدیگر نیستند. تفاوت ماهیت دلار به‌عنوان یک ارز فیات و تتر به‌عنوان یک دارایی بر بستر شبکه‌های بلاکچینی، سبب می‌شود تا سرمایه‌گذاری در تتر نسبت به دلار تفاوتی‌هایی داشته باشد.

خرید دلار در ایران به‌دلیل سیاست‌های ارزی دولت همواره با محدودیت‌هایی همراه است. خرید تتر اما همچنان محدودیت‌های کمتری نسبت به دلار کاغذی دارد. علاوه بر این، درحالی‌که خریدوفروش دلار به ساعات مشخصی در طول روزهای کاری هفته محدود است، ماهیت دیجیتال تتر امکان انجام معاملات آن را در هر لحظه فراهم می‌کند.

حداقل سرمایه موردنیاز، شاید یکی دیگر از تفاوت‌های مهم برای افرادی باشد که می‌خواهند با پول کم یا به‌طور منظم تتر بخرند. به‌طور معمول، حداقل میزان خرید ارز دیجیتال در صرافی‌های ایرانی مبلغی بین ۱۰۰هزار تا ۵۰۰ هزار تومان است، اما با توجه به قوانین نانوشته بازار، دیده شده است که افراد برای خرید دلار معمولاً مجبور به تهیه اسکناس‌های ۱۰۰ دلاری می‌شوند که با نرخ فعلی دلار حدود ۵ ‌میلیون تومان ارزش دارد.

نگهداری راحت‌تر، امنیت بیشتر در صورت استفاده از کیف‌پول‌های غیرمتمرکز یا متمرکز ، سهولت انتقال، نقدشوندگی و کارمزد پایین‌تر از دیگر تفاوت‌هایی است که می‌تواند باعث شود تا خرید تتر نسبت به دلار کاغذی انتخاب بهتری باشد.

نیما حاجیان می‌گوید با درنظرگرفتن آنچه تاکنون گفتیم،‌ خرید تتر می‌تواند معقول‌ترین جایگزین دلار کاغذی باشد. ارزش بازار ۸۳ میلیارد دلاری و حجم معاملات روزانه ۲۰ الی۳۰ میلیارد دلاری، بیش از معاملات بیت‌کوین، تتر را به یک دارایی قابل‌اطمینان برای سرمایه‌گذاری تبدیل می‌کند. علاوه‌بر این، دلایل دیگری نیز برای سرمایه‌گذاری در بزرگترین استیبل‌کوین بازار وجود دارد، از جمله:

  • حفظ ارزش پول در برابر تورم در طولانی‌مدت
  • سرعت بالای تراکنش
  • نقدشوندگی بهتر نسبت به دلار
  • امکان سرمایه‌گذاری با مبالغ کم
  • سادگی و امنیت بالای نگهداری
  • عدم نیاز به بانک برای پردازش تراکنش‌ها

کسب سود از تتر

سهام‌گذاری یا استیکینگ (Staking)، کشت سود (Yield Farming) و یا وام‌دهی از روش‌های متداول برای کسب درآمد منفعل از ارزهای دیجیتال هستند. در این روش، شما با قفل‌کردن دارایی‌های خود در پروتکل‌های مختلف دیفای، پاداش دریافت می‌کنید. پاداش پرداختی نیز بسته به پروتکل یا دارایی‌های که به این کار اختصاص می‌دهید می‌تواند متفاوت باشد.

به یاد داشته باشید که استفاده از این روش‌های با خطراتی مثل هک پروتکل‌ها یا قراردادهای هوشمند همراه است و ریسک‌های خاص خود را هم دارد.

حجم بالای معاملات و اختلاف قیمت تومانی تتر در صرافی‌های داخلی (آربیتراژ) نیز می‌تواند فرصتی دیگر برای کسب درآمد از تتر باشد. البته، با توجه به اختلاف قیمت نه‌چندان زیاد تتر و محدودیت واریز روزانه که پیش‌تر به آن اشاره کردیم، کسب سود از آربیتراژ نیاز به محاسبه دقیق کارمزد‌ها و آشنایی با بازار هر صرافی‌ دارد. در نتیجه، پیش از انجام آربیتراژ تتر باید بسنجید که آیا این روش برای شما سودآور خواهد بود یا نه.

آشنایی با تتر، دارایی دلاری بر بستر بلاک‌چین

ریسک‌ها

پیش از تصمیم به خرید تتر بهتر است معایب سرمایه‌گذاری در این استیبل‌کوین را نیز در نظر بگیرید:

  • قیمت تتر به ارزش دلار گره خورده است. در نتیجه، سود ریالی بلندمدت موردانتظار برای سرمایه‌گذاری در آن نسبت به دیگر ارزهای دیجیتال مانند بیت‌کوین و اتریوم و دارایی‌هایی مانند طلا و نقره معمولاً کمتر است.
  • هزینه‌های تأمین تتر از منابع خارجی و تقاضای بیشتر برای آن باعث شده تا قیمت این استیبل‌کوین به‌طور معمول از دلار آمریکا بیشتر باشد.
  • باوجود امنیت بالای کیف پول‌های غیرامانی معتبر، همیشه احتمال هک یا گم‌کردن کلید خصوصی وجود دارد.
  • باتوجه به متمرکزبودن تتر و تحریم‌های اقتصادی موجود علیه ایران، باید احتمالمسدودشدن دارایی‌های خود را درصورت عدم رعایت نکات امنیتی در نظر بگیرید. البته، تاکنون هیچ گزارش موثقی از مسدودشدن دارایی‌های کاربران عادی ایرانی توسط تتر منتشر نشده است.
  • اگر ذخیره پشتوانه این استیبل‌کوین دچار مشکل شود یا توسط دلار پشتیبانی نشود، قیمت آن از یک دلار خارج خواهد شد.

طلا بدلیل ارزش ذاتی‌ خود یکی دیگر از روش‌های مناسب برای حفظ ارزش پول است. با این حال، سرمایه‌گذاری روی طلا پیچیدگی‌های بیشتری نسبت به خرید تتر دارد. به‌طور معمول، خرید طلا در بلند‌مدت باعث حفظ ارزش پول شما می‌شود و سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت در آن می‌تواند ریسک‌های بسیاری به‌همراه داشته باشد. این در حالی است که معامله‌گران عموماً تتر را باهدف کسب سود در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت می‌خرند.

تتر و طلا

در خرداد ۱۳۹۰، قیمت هر گرم طلا حدود ۴۴٬۰۰۰ تومان و هر دلار آمریکا نیز حدود ۱٬۱۰۰ تومان بوده است. در خرداد ۱۴۰۲، قیمت هر گرم طلا به مرز ۲٬۵۰۰٬۰۰۰ تومان و دلار نیز به حدود ۵۰٬۰۰۰ تومان رسید که به‌ترتیب نشان‌دهنده سود ۵٬۶۸۲ درصدی برای طلا و ۴٬۴۸۲ درصدی برای دلار است.

آشنایی با تتر، دارایی دلاری بر بستر بلاک‌چین

نکته‌ی مهم و حائز اهمیت از نویسنده‌ی مقاله آقای نیما حاجیان

پیش از هر انتخاب، ریسک‌های موجود را به‌دقت بررسی کرده و مراقب باشید تا در قدم اول ضرر نکنید. همواره اولویت بر حفظ وضعیت موجود و سپس تلاش برای افزایش دارایی و کسب سود است. خرید تتر می‌تواند بهترین راه‌حل برای مشکلات کنونی سرمایه‌گذاری در دلار کاغذی و محدودیت‌های خرید آن باشد. علاوه بر آن، نگهداری و فروش تتر نیز چالش‌های کمتری نسبت به دلار دارد. فراموش نکنید که چه برای حفظ ارزش پول یا با هدف کسب سود تتر می‌خرید، تمام تخم‌مرغ‌های خود را در یک سبد قرار ندهید.

هدف این مقاله، مشاوره‌ی خرید و فروش یا توصیه‌ای برای سرمایه‌گذاری نمی‌باشد و فقط جهت آشنایی با مفهوم تتر، ریسک‌ها و ریواردهای این استیبل‌کوین تهیه گردیده است.

نظرات بسته شده است.