علیاکبر صالحی در نشست رئیس جمهور با مدیران ارشد دولت اظهار کرد: در دوران ریاست جمهوری آقای روحانی از منجنیق فلک سنگ فتنه می بارید. دولت تدبیر و امید سینه خویش را سپر بلای ملت و کشور کرد. هیچ یک از دولتهای جمهوری اسلامی ایران با این حجم از بلایا رو به رو نبوده است. سیل و زلزله از یک سو و اعمال تحریم ها و فشارها و شیوع ویروس کرونا معجونی سخت و زهر آگینی پدید آورد.
وی ادامه داد: بروز و ظهور برخی بداخلاقی های سیاسی در داخل بر سختی این امور افزود.
صالحی گفت: به یمن الطاف الهی شرایط لازم برای دستیابی دو پیروزی چشم گیر فراهم آمد. اول پیشبرد مذاکرات که به واسطه راهنمایی های رهبری و مدیریت آقای روحانی شرایطی پدید آمد که دشمنان ما در خواستهایشان ناکام شوند.
وی ادامه داد: دوم اینکه بعد از بدعهدی ایالت متحده و خروجش از برجام بسیاری از سیاستمداران دنیا منتظر شرایط علاج ناپذیر این دولت بودند اما باید گفت این دولت در میدان جنگ طاقت فرسا از پا در نیامد .
وی همچنین گفت: این جانب به عنوان یکی از دستاندرکاران گواهی می دهم در پرتوی تدابیر اتخاذ شده توسط نظام اسلامی و تدابیر دولت شرایطمان از سال ۹۲ بسیار متفاوت است و صنعت هسته ای ما در مسیر رشد روز افزون گام بر می دارد.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: دشمنان ما مدام می گفتند انرژی هسته ای در این دولت از بین رفته است اما بعد از مصوبه مجلس شورای اسلامی این واقعیت بر دوستان و دشمنان هویدا شد که بن مایه های این صنعت ملی از هر گزندی به دور است .
صالحی خاطرنشان کرد: امروزصنعت هستهای کشور با اقتدار و صلابتی روزافزون در مسیر رشد و تعالی گام برمیدارد و این در حالی است که دشمنان ما با استفاده از ابزارهای تبلیغاتی مدام بر این ادعای بی مبنای خود پا فشاری میکردند که در این دولت توان و ظرفیت برنامه هستهای ایران به کلی در سراشیب انحطاط و انهدام افتاده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: اینجانب افزون بر این اجازه میخواهم تا به این نکته اشاره کنم که بعضی عزیزان شرایط سخت این دولت را درک نکردند و بر خلاف توصیههای مکرر رهبر معظم انقلاب مبنی بر ضرورت اتحاد و انسجام اسلامی و همدلی و هم افزایی ملی از مرزهای نقد مشفقانه و انتقاد منصفانه عبور کردند.
صالحی فزود: ناگفته پیداست که چنین مواجهه و تقابلی با دولت مستقر که در معرض هجوم دشمنان خارجی قرار گرفته است، با روح موازن دینی و مبانی اخلاق اسلامی در تضاد است. اینجانب بر این باورم که چنانچه همه ما قاعده بازی سیاسی را رعایت میکردیم و مصالح ملی را بر منافع گروهی و جناحی رجحان میدادیم دستاوردهای بیشتری نصیب ایران بزرگ میشد.
وی همچنین گفت: در پایان واجب میدانم که از زحمات رئیس جمهور جهت صیانت از منافع ملت بزرگ ایران سپاسگزاری کنم؛ اینجانب از آغاز دهه هشتاد و همزمان با ایفای نقش در مقام نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی بیش از پیش با توانمندیها و خصوصیات جناب روحانی مواجه شدم و پیش و بیش از هر خصیصهای تیزبینی او در تشخیص فراز و فرود تحرکات دیپلماتیک و فهم عمیق تحولات سیاسی در صحنه جهانی نظر اینجانب را به خود جلب کرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی سپس افزود: بدون تردید حسن روحانی به عنوان یکی از قدیمیترین یاران و حواریون امام خمینی (ره) از سرمایههای ارزشمند کشورمان است و بر همه ما فارغ از هرگونه گرایش، عقیده و سلیقه سیاسی فرض است که پاسدار حرمت این بزرگان باشیم و به این حقیقت عیان عطف توجه نماییم که تنها حضرات معصومین و اولیاء دین به زیور عصمت آراسته بوده و از هرگونه سهو و خطا مبرا هستند.
جهانگیری: برخی به رئیس جمهور پیشنهاد دادند استعفا بدهد/ خیلی زخم زبان زدند
اسحاق جهانگیری در جلسه امروز رئیس جمهور با مدیران ارشد دولت تدبیر و امید با اشاره به سوابق مختلف حسن روحانی در جمهوری اسلامی اظهار کرد: آقای روحانی قبل از دوران ریاست جمهوری گنجینه اسرار کشور بودند و در دوران ریاست جمهوری هم کشور را از شرایط سخت عبور دادند. من به سهم خود از رئیس جمهور تشکر کرده و خسته نباشید میگویم و مطمئن هستم روزی قدر کار رئیس جمهور برملا میشود.
وی با اشاره به شرایط کشور در سال ۱۳۹۲ خاطر نشان کرد: اشکال ما این است که زود فراموش میکنیم در آن مقطع تحریمهای شورای امنیت و آمریکا وجود داشت در رکود تورمی بودیم و از نظر سیاسی هم اوج اختلافات داخلی در میان نهادهای رسمی و حکومتی داشتیم به گونهای که رئیس جمهور علیه رئیس مجلس شورای اسلامی نوار پخش میکرد.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: در این فضا دولت کار خود را شروع کرد نتیجه انتخابات ۱۳۹۲ این بود که مردم و نخبگان سرشار از امید شده و به اصلاح امور و تغییر امید پیدا کردند تا سال ۱۳۹۴ دستاوردهای دولت، کاهش تورم و افزایش رشد اقتصادی و سرمایه گذاری بود. بخش خصوصی آن فعال شد اشتغال قابل توجهی ایجاد شد هماهنگی قوا زیاد شد و جریانهای سیاسی امیدوار شدند.
جهانگیری همچنین تصریح کرد: برجام در دی ۱۳۹۴ به عنوان بزرگترین دستاورد دیپلماسی تاریخ معاصر ایران امضاء شد، البته آمریکاییها گفتند که ایران سر ما کلاه گذاشتند که این دروغ بود و در مذاکره توافق شد و کسی سر دیگری کلاه نگذاشت. در انتخابات ۱۳۹۴ مجلس شورای اسلامی هر کس اعلام کرد ما حامیان دولت هستیم رای آورد. کف رای آن نمایندگان از سقف رای نمایندگان بعدی هم بیشتر شد ۲۴ میلیون هم در انتخابات بعدی به رئیس جمهور رای مجدد دادند در واقع روحانی در دور دوم با کارنامه خود از مردم رای گرفت و شاید در دور اول رای مردم به رئیس جمهور رای نه به دیگران بود.
وی با بیان اینکه در دور دوم دولت فشارهای بینالمللی توسط صهیونیستها و مرتجعین منطقه شروع شد، اضافه کرد: رئیس جمهور نادان آمریکا از برجام خارج شد و با هدف فروپاشی ایران فشار حداکثری را وضع کرد، اما مسئولان دولت متحد شدند که در این جنگ ظالمانه اقتصادی، آمریکا را شکست دهند. در سال ۱۳۹۸ در دوره خود ترامپ هم اعلام شد که فشار اقتصادی به ایران شکست خورده و رشد اقتصادی بهتر شده بود اما یکباره کرونا به سراغ ما آمد.
جهانگیری با اشاره به خسارات سیل و زلزله های اخیر اظهار کرد: در این شرایط کرونا هم به کمک ترامپ آمد در همان مقطع رئیس جمهور به رهبری اصرار داشتند که ایشان فرمانده جنگ اقتصادی شوند اما رهبری فرمودند طبیعی است که فرمانده باید رئیس جمهور باشد و فرمان تشکیل جلسه سه قوا را هم دادند. در این مدت ستاد مقابله با تحریمها تشکیل میشد و ستاد اقتصادی دولت هم به طور مرتب جلسه داشتند جلسات اقتصاد مقاومتی را هم خود من تشکیل میدادم.
وی ادامه داد: هیچ کس از ما نپرسید که چگونه نفت فروختید؟ ترامپ ایستاد و نگذاشت یک بشکه نفت فروخته شود و به ۱۲ نفت کش ما آسیب زده و منفجر کردند اسرائیل آدم میفرستاد داخل نفت کش ما و آن را منفجر میکرد هیچ کس نگفت پول نفت چگونه جابهجا میشد. اگر صنعت پتروشیمی و فولاد و مس نبود، ارز کشور هم تامین نمیشد و ممکن بود نقشه دشمن موفق شود. در دوران جنگ اقتصادی هیچ کارخانهای به دلیل نرسیدن مواد اولیه، تعطیل نشد، اما کسی نپرسید پتروشیمی چگونه فروش رفت. بانکها، کشتیها و بنادر ایران تحریم بود اما ما سالی ۱۳۰ میلیون تن کالا از بنادر دنیا وارد میکردیم.
معاون اول رئیس جمهور خاطر نشان کرد: خود آمریکاییها گفتند که ما شکست خوردهایم در واقع ایراندوستی، مردم دوستی و تعهد به آرمانهای انقلاب، شهدا و مسئولیت پذیری دولت موجب شد ما پای کار بایستیم. خیلی از دوستان با نادانی کامل به دولت فشار آوردند و انواع زخم زبان زدند. برخی از سر دلسوزی استعفای دولت دادند اما ما در مقابل مردم مسئول بودیم و باید میایستادیم و کشور را از آن پیچ تاریخی عبور میدادیم اکنون هم کشور در ریل خوبی قرار گرفته است البته ما سیاستهایی وضع کردیم که در شرایط عادی آن را قبول نداشتیم اما زندگی مردم و اقشار ضعیف مساله اول ما بود نه توسعه، مردم ایران بزرگوارانه و با صبوری به دولت کمک کردند.
وی با اشاره به کاهش ۱۰۰ میلیون دلاری فروش نفت تصریح کرد: سال ۱۳۹۹ به دلیل همه گیری کرونا شرایط سخت شد و ۱.۵ میلیون شغل از دست دادیم سلامت مردم هم به خطر افتاد در این بین رسانههای خارجی، نیروهای برانداز و همچنین نیروهای کج سلیقه به سرمایه اجتماعی، مشارکت و امید مردم آسیب زدند . ایران ظرفیتهای بزرگی برای توسعه دارد اما با چالش و ابرچالشهای بزرگی روبهروست . مهمترین مانع عبور کشور از این شرایط، دیرفهمی تغییرات جامعه بر جهان و بیتوجهی به سرمایه اجتماعی است گاهی شکاف جامعه و حاکمیت و مردم و دولت میتواند به حوادث نگران کننده منجر شود.
جهانگیری اضافه کرد:فرصت خوبی در اختیار دولت بعدی است از هماهنگی قوا و حمایت نهادهای حاکمیتی میتوان برای حل مشکلات استفاده کرد اما اگر به موقع از فرصتها استفاده نشود، آنها میتوانند به تهدید تبدیل شوند.
معاون اول رئیس جمهور در پایان اظهار کرد: ما تجارب و راهکارهای خود را در اختیار دولت بعد قرار میدهیم تاکنون من و رئیس جمهور هم جلساتی با رئیس جمهور منتخب داشتهایم و تجارب خود را بدون چشمداشت در اختیارشان قرار خواهیم داد هرکجا هم کمک خواستند میرویم و مشورت میکنیم.
بیژن زنگنه: هیچ دولتی به اندازه روحانی مظلوم نبوده است
بیژن زنگنه در نشست رئیس جمهور با مدیران ارشد دولت اظهار کرد:من به عنوان شهروند ایرانی خودم را قدردان آقای روحانی می دانم که موضوع فصل هفت شورای امنیت را حل و فصل کرد.
وی ادامه داد: من از سال ۶۷ وزیر بودم اما هیچ دولتی را مظلوم تر از دولت تدبیر و امید نمی دانم. اداره کشور با وجود تحریمها کاری کارستان بود. قابل انکار نیست که مدیریت ما جهان سومی است، اما عملکرد دولت درست بود.
وزیر نفت خاطرنشان کرد: در این دوره نه برای نفت خام و محصولات پتروشیمی و …حتی یک بشکه معافیت نداشتیم . ما در این مدت بیش از ۱۰۰ میلیارد نفت نفروختیم و آنچه که فروختیم با مشکلات بود. هدف فروپاشی نظام بود. ما در این دولت با همت ملت نگذاشتیم به هدف خود برسد. دولت در این هشت ساله و این سه سال جنگ اقتصادی کارهای مهمی کرد.
زنگنه گفت: از ابتدای دولت دوازدهم این تعبیر را داشتم که دوره ریاست جمهوری یازدهم و دوازدهم، دوره سختی است اما فکر نمیکردم آنقدر سخت باشد؛ خداوند را سپاسگزارم که این دوره را با شرافت به پایان رساندیم.
وزیر نفت خاطرنشان کرد: عملکرد دولت در این سه سال اخیر نمونه بازر اقتصاد مقاومتی بود به عنوان مثال، در صادرات نفت اقدامی بزرگ شد و اصلا قابل مقایسه با دورههای قبل نبود، در دوره قبل از تحریمها بیش از یک میلیون بشکه معافیت برای صادرات داشتیم، اما در این دوره برای هیچ چیز یک بشکه معافیت هم نداشتیم.
وی گفت: دولت کارهای بزرگی در این مدت انجام داد، میزان تولید گاز کشور با تمرکز بر پارس جنوبی ۲.۵ برابر شد و از ۲۸۰ میلیون متر مکعب به ۸۰۰ میلیون متر مکعب افزایش یافت. ظرفیت تولید ما از میدان مشترک غرب کارون ۵ برابر شد و از ۷۰ هزار بشکه در سال ۹۲ به ۴۰۰ هزار بکشه در سال جاری رسید.
وی تصریح کرد: ۳۲ طرح پتروشیمی در این مدت انجام شد، پیشبرد طرحها جهش سوم ما را در سال ۱۴۰۴ قادر میکند که ۳۳ میلیارد دلار محصولات پتروشیمی تولید کنیم. پوشش گاز رسانی کشور به ۹۵ درصد کل جمعیت رسید که آثار زیست محیطی دارد.
وی همچنین اظهارکرد: ابر پروژه بید بلند خلیج فارس یکی از طرحهای بزرگ جمع آوری گازهای مشعل در مناطق نفت خیز در دولت آغاز شد و خاتمه یافت. در آغاز دولت یازدهم پیشرفت واحدهای پالایشگاه ستاره خلیج فارس ۴۷ درصد بود که تکمیل و این طرح باعث شد در تولید بنزین خودکفا شویم؛ ظرفیت نفت و فرآوردههای ما ۴ برابر شد و از ۵.۹ میلیون تن در سال ۹۱ به ۲۳ میلیون تن در سال ۹۹ رسید.
زنگنه در بخش پایانی گفت: اکنون در مقطعی خطیر هستیم و همگی برای وحدت ملی باید تلاش کنیم و با پرهیز از تندروی، نفرت پراکنی و خشونت این موضوع محقق میشود.
وزیر نفت یادآور شد: تجربه به ما نشان داده که با تغییر دولتها، تغییری در وضعیت زندگی مردم ایجاد نمیشود مگر آنکه در رویهها تغییر حاصل شود.
آخرین سخنرانی روحانی به عنوان رئیس جمهور ایران
حجت الاسلام حسن روحانی در نشست با مدیران ارشد دولت اظهار کرد: خداوند بزرگ را سپاسگذارم که آخرین روز مسئولیت را هم توانستیم آغاز کنیم و انشاءالله به پایان می رسانیم. فرار و نشیب این چند ساله فراوان بود. معاون اول و وزرای محترم بخش هایی از این فراز و نشیب را بیان کردند.
وی ادامه داد: در روزهای آغازین دولت یازدهم امید در کشور موج میزد. تدبیر در سایه امید آسان تر از تدبیر در تحریم ، جنگ و سختیها است. امید آن زمان را در بازار ایران و افکار عمومی جهان مشاهده می کردیم.
وی ادامه داد: در آن امید بود که کار بزرگی به ثمر نشست. مثالی می زنم به جز مذاکرات هسته ای که ببینید افکار عمومی جهان به ایران چگونه نگاه می کردند.
رئیس جمهور با اشاره به تجربه اولین حضور و سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: پیشنهاد دادم قطعنامهای تحت عنوان جهان عاری از خشونت و افراطی گری تصویب شود که به اتفاق آرای اعضاء، بدون مخالفت تصویب شد. این نظر دنیا نسبت به ایران بود. اینجا که این جناح و آن جناح نیست. قطعنامه رئیس جمهور ایران به اتفاق آراء به تصویب می رسد.
وی افزود: در شرایط ایران هم این امیدواری مشاهده می شد. ارز روند نزولی پیدا کرد. رئیس بانک مرکزی اصرار می کرد قیمت ارز بالاتر از آن چیزی که در بازار است بخرید.
روحانی با اشاره به برنامه صد روزه خود در آغاز دولت مثل احیای دریاچه ارومیه و سلامت مردم ، تصمیمات برای غرب کشور و آذربایجان گفت: شما مصوبات و لوایح دولت را ببینید تلاش دولت را در حوزه های داخلی و تلاش برای تعامل با دنیا را می بینید.
وی گفت: دیروز هشتاد و هشتمین افتتاح ما بود، آخرین باری بود که کلمه زیبای علی برکتالله را که رسول عزیز زمانی که از نهر نمی توانست عبور کند به گفته جبرئیل گفت و عبور کرد و کلمه پیروزی امیرالمومنین بود را گفتم. آخرین علی برکتالله مربوط به یک مرکز همایش بین المللی در اصفهان بود که کشورهای جهان جمع شوند در این مرکز بین المللی.
وی اضافه کرد: آنچه که برای نجات کشور در سال ۹۲ فکر می کردم همان است. اعتدال و تعامل سازنده در داخل و خارج. هنوز بعد هشت سال همان فکر را می کنم. با چنگ انداختن به صورت هم با هتاکی و تخریب یکدیگر نمی توانیم کشور را به پیشرفت برسانیم. باید به این نتیجه برسیم که دوران تندروی به پایان رسیده است. راه اعتدال است. در طول این هشت سال جناحهای مختلف به آینده امیدوار بودند.
روحانی تصریح کرد: من به ملت ایران عرض می کنم کشور باید توسعه پیدا کند، باید کشوری الگو برای جهان باشد. یکی از راههای اصلی اش تعامل سازنده با همسایگان و جهان است. چه طور ما توانستیم هفت قطعنامه خطرناک را از سر ملت برداریم کار ساده ای نبود. من می دانم کار وزیر خارجه و دستگاه دیپلماسی ما چه قدر دشوار بود.
رئیس جمهور گفت: ما قطعنامه را برداشتیم روی این موضوع که شک ندارید؟ کمتر کسی بود که باور کند این قطعنامهها برداشته می شود. این اراده ملت ایران و تلاش در سایه تدبیر و امید ما را به ثمر رساند. البته رهبر معظم انقلاب ما را هدایت و حمایت کرد. مردم در صحنه بودند.
وی یادآورشد: وزیر خارجه امریکا در مذاکراتی به وزیر خارجه ما گفت من استقبال مردم اصفهان را از روحانی دیدم. مردم به صحنه آمدند، کف زدند و امیدوار بودند.
روحانی همچنین اظهارکرد: هیچ کس در تعامل با کشورهای جهان به صد نمیرسد. دنبال صد هست اما به آن نمیرسد. امروز راه حل معضلات ما تعامل سازنده با جهان است. مقام معظم رهبری در ابتدای دولت گفتند تعامل وسیع و سازنده و گسترده با جهان.
وی گفت: سخت ترین کار این است که به میدان بیاییم و در میدان مذاکره کنیم. در آن شرایط و ماه های اولیه کارهای بزرگی کردیم. اینکه می گویند برجام خوب نیست را واگذار می کنیم به آثار برجام. گفتند هواپیماهایتان کاغذی است. ۱۶ هواپیمای نو وارد ناوگان هوایی ما شد. اینکه می گویم پارس جنوبی ، بنادر ما، تخت های بیمارستانی، راه های جاده ای، پهنای باندها در جامعه ما به حرکت درآمد اگر در شرایط تحریم می ماندیم بسیار سخت تر اجرایی و عملیاتی می شد. در پارس جنوبی دیروز جشن گرفته شد برای بیست و هفتمین سکو در دریا. این در سایه چه بود؟ خیلی از این طرحها نیمه کاره بود. من در این ایام شش بار رفتم عسلویه و آمدم. برجام باعث شد این بنادر فعال شوند.
رئیس جمهور همچنین گفت: آمار می گوید دوازده و نیم رشد اقتصادی ما در سال ۹۵ بود. بعد از ۲۶ سال ما به تورم تک رقمی رسیدیم. بعد از ۶۰ سال به صادرات غیر نفتی رسیدیم. مسئله روشن است. همان طور که رهبری گفتند به غرب نمی شود اعتماد کرد. اما گفت و گو حرف دیگری است. داعش از همان زمانی که ما مذاکرات را شروع کردیم فعال تر شد. موصل سال ۹۳ سقوط کرد.