به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، رئیس شورای امنیت سازمان ملل متحد امروز سه شنبه در سخنانی اعلام کرد: ما در جایگاهی نیستیم که اقدامات بیشتری در خصوص تحرکات آمریکا برای کلید زدن مکانیسم ماشه (بازگشت خودکار تحریمها علیه ایران) را انجام دهیم.
بر اساس اعلام این خبرگزاری، «دیان دجانی» رئیس دورهای شورای امنیت سازمان ملل در نشست این نهاد بین المللی در این خصوص گفت: هیچ اِجماعی (درباره درخواست آمریکا برای فعال سازی مکانیسم ماشه) در شورای امنیت وجود ندارد؛ بنابراین، رئیس شورا در جایگاهی نیست تا اقدام بیشتری را به انجام برساند.
پس از شکست مفتضحانه آمریکا در تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت، این کشور با تفسیری غیر حقوقی که مورد توافق جامعه بین المللی از جمله متحدان اروپایی این کشور نیست خود را «مشارکت کننده» در برجام خوانده است و بر این اساس خواستار فعال سازی مکانیسم ماشه جهت بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران شده است. این درخواست آمریکا بلافاصله از سوی ۱۳ عضو شورای امنیت و طی نامه هایی به رئیس ادواری شورای امنیت (کشور اندونزی) رد شده است.
عصبانیت نماینده آمریکا از موضع رئیس شورای امنیت درباره مکانیسم ماشه علیه ایران
به گزارش فارس، «کلی کرافت» نماینده آمریکا در سازمان ملل بار دیگر از نشست شورای امنیت با موضوع اسرائیل و فلسطین برای طرح ادعاهای تکراری علیه ایران استفاده کرد.
کرافت ایران را به نقض قوانین بینالمللی متهم کرد و گفت همکاریهای نظامی مستقیم میان امارات و اسرائیل به نفع کل منطقه است و به مقابله با «اقدامات ثباتزدای ایران» منجر خواهد شد.
او در ادامه ادعاهای خود گفت: «از گذشتههای دور تا به امروز ایران از قوانین بینالمللی سرپیچی کرده و محدودیتهای سازمان ملل درباره ارسال تسلیحات را زیر پا گذاشته است. ایران با تأمین سلاح برای گروههای شبهنظامی و تروریستی به آنها قدرت آتش داده تا مردان، زنان و کودکان در سراسر خاورمیانه را کشته و یا قطع عضو کنند.»
کلی کرافت از عدم همکاری اعضای شورای امنیت با آمریکا برای تمدید تحریمها علیه ایران هم انتقاد کرد. او گفت: «اما اعضای این شورا تا به حال تمایلی برای مقابله با این تهدید همیشگی علیه صلح و امنیت نداشتهاند.»
مقام آمریکایی در ادامه گفت: «ایالات متحده با تلاش برای حفظ محدودیتهای تسلیحاتی علیه رژیم قاتل ایران در کنار جهان عرب و اسرائیل ایستاده است.»
دولت آمریکا روز پنجشنبه (۲۱ اوت/۳۰ مرداد) با ارائه نامهای به رئیس شورای امنیت رسماً این شورا را از خواست خود برای بازگرداندن تمامی تحریمهای بینالمللی علیه ایران مطلع کرد.
آمریکا در این نامه ایران را به «نقض اساسی» تعهداتش در «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) متهم کرده است.
این نامه، روند ۳۰ روزهای را آغاز میکند که از لحاظ تئوریک میتواند به «بازگشت خودکار» تحریم سازمان ملل علیه ایران منجر شود.
چنانچه این روند در مسیر خود پیش رود تمامی تحریمهای سازمان ملل باید نیمه شب ۱۹ سپتامبر به وقت گرینویچ (برابر با ۰۴:۳۰ بامداد ۲۹ شهریورماه) علیه ایران از سر گرفته شوند. این تاریخ، چند روز قبل از سخنرانی دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد است.
با این حال، تلاش آمریکا از همان آغاز با مخالفتهای جدی روبرو شده است. خبرگزاری رویترز ۱ شهریورماه گزارش داد ۱۳ عضو شورای امنیت با نگارش نامههایی مخالفت خودشان را با خواست آمریکا برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران اعلام کردهاند.
ساز و کار موسوم به بازگشت خودکار تحریمها که با نامهای دیگری مثل «مکانیسم ماشه» یا «اسنپبک» نیز شناخته میشود به دنبال احیای تمامی قطعنامههای تحریمی علیه تهران است که پس از حصول برجام میان ایران و گروه موسوم به ۱+۵ تعلیق شده بودند.
مقامهای دولت آمریکا ادعا میکنند از آنجا که در متن قطعنامه ۲۲۳۱ از آمریکا به عنوان «مشارکتکننده برجام» یاد شده این کشور میتواند از ایران بابت «نقض اساسی برجام» شکایت کرده و خواستار بازگشت تحریمها علیه این کشور شود.
چین: با اقدام آمریکا روند بازگشت تحریمها علیه ایران آغاز نشده است
در خبری دیگر، نماینده چین در سازمان ملل متحد تصریح کرد اعضای شورای امنیت معتقدند ابلاغیه آمریکا به این شورا درباره ایران را نباید به معنی آغاز روند بازگشت خودکار تحریمها علیه ایران تلقی کرد.
به گزارش فارس، چین از شورای امنیت خواست اقدام آمریکا برای احیای تحریمهای بینالمللی علیه ایران را نادیده بگیرد.
نماینده دائم چین در سازمان ملل در نشست شورای امنیت که امروز درباره مسئله رژیم صهیونیستی و فلسطین برگزار شد گفت: «آقای رئیس، چین، اهمیت بالایی برای مسئله هستهای ایران قائل است.»
وی اضافه کرد: «ما متعهد به حفظ چندجانبهگرایی، حراست از نظام منع اشاعه تسلیحات اتمی و حفظ صلح و ثبات در خاورمیانه هستیم.»
نماینده چین در بخش دیگری از سخنانش از قول اعضای شورای امنیت گفت ابلاغیه آمریکا به این شورا را نباید به معنی آغاز روند بازگشت تحریمها علیه ایران در نظر گرفت.
وی گفت: «ایالات متحده دیگر عضو توافق هستهای نیست.