در نیزارهای ماهشهر قتل عام نشد، اما در چند نقطه خوزستان درگیری مسلحانه رخ داد / حکم اعدام برای آبان ۹۸ نداشتیم/ من هم آب شکلاتی دیده‌ام

5f36d5667067b_2020-08-14_22-48

استاندار خوزستان می‌گوید در جریان اعتراضات آبان ۹۸، در چند نقطه این استان درگیری مسلحانه رخ داده، اما اینکه می گفتند در نیزارهای ماهشهر قتل عام صورت گرفته، دروغ است.

مریم محمدپور: از چهره‌های جوان دولت حسن روحانی است و از سال ۹۵ سکان اجرایی استان خوزستان در دستان اوست. غلامرضا شریعتی به عنوان چهره ای اصلاح طلب شناخته می شود و از زمان دولت اصلاحات در استانداری این استان مسئولیت در مقام معاون استاندار داشته است. در دولت احمدی نژاد سمتی نمی گیرد و دولت روحانی زمینه ساز بازگشت او به ساختمان استانداری می‌شود. شریعتیِ ۴۵ ساله، زاده بهبهان است و تاکنون حاضر نشده برای گرفتن سمت به استان دیگری برود، کمااینکه حتی استانداری خراسان رضوی نیز به او پیشنهاد شده بود. چند هفته پیش، یعنی چند روز پس از ناآرامی ها در بهبهان شریعتی میهمان دفتر خبر فوری بود. گفت و گو با او در همین باره آغاز شد و همان زمان منتشر شد. او به خبر فوری گفت که از فرزانه انصاری فر تعهده گرفته شده بود که در اعتراضات شرکت نکند، اما او به قولش عمل نکرده بود.

خوزستان اتفاق و داستان کم ندارد، اتفاقات آبان ۹۸ را مرور کردیم، سراغ وضعیت بیکاری در استان رفتیم و از بحران آب و کرونا سخن گفتیم. حمله داعش به رژه نظامیان نیز از نظر دور نماند. مشروح گفت‌وگو با استاندار خوزستان در ادامه می‌آید:

خبر فوری: اگر کمی به عقب یعنی آبان ۹۸ برگردیم، خوزستان یکی از شلوغ‌ترین و ناآرام‌ترین استان‌ها بود. ماجرای نیزارهای ماهشهر مسلحانه بود اما درباره‌ کشته‌شدگان و بازداشتی‌های آن رویداد خبررسانی چندانی نشد. به‌تازگی موضوع اعدام سه تن مطرح است که می‌گویند اقدام به آتش‌زدن بانک کرده‌اند اما اقدام مسلحانه ماجرای بزرگتری است. سوال این است که چرا این افراد دست به چنین کاری زدند و سرانجام آن‌ها چه شد و به‌طورکلی چرا این افراد در آن زمان آن‌جا بودند و اطلاعاتی از این دست… ‎

شریعتی: گفتید خوزستان در آبان ۹۸ جزو نارآم‌ترین استان‌ها بود درصورتی‌که این‌گونه نبود؛ شما شمار بانک‌ها و اماکنی که آتش زده شده بود یا پایگاه‌های مخابراتی و کلانتری‌هایی که مورد یورش قرار گرفتند را با استان‌های همترازش بسنجید، متوجه می‌شوید که این آمار در خوزستان بسیار کم‌تر بود. منتها موضوع این‌جاست که مسائل منفی خوزستان کمی برجسته می‌شود چون دشمنان و معاندین نظام روی این استان تمرکز دارند و روی آن حساب ویژه‌ای باز کرده‌اند و در مورد این استان امیدهای فراوانی دارند که ان‌شالله آن را به گور می‌برند. در آبان‌ ماه می‌شنیدم در برخی استان‌ها ۷۰ تا ۸۰ بانک را آتش زده‌اند اما در خوزستان اصلا این‌گونه نبود …

خبر فوری: چند بانک بود؟

شریعتی: بسیار کم‌تر

خبر فوری: تک رقمی؟ دو رقمی؟

شریعتی: گمان می‌کنم بین ده تا دوازده بانک که ۶، ۷ بانک تنها در بهبهان بود که آمار خوزستان را بالا می‌برد. به‌هرروی رویدادهای خوزستان پررنگ می‌شود والا هرگز با این شدت نبوده است. البته در برخی نقاط همان‌گونه‌که گفتید درگیری‌های مسلحانه وجود داشت و سبب شدت‌بخشیدن به اخبار شد.

در مورد بحث نیزارها قبلا هم در مصاحبه‌ای خبری گفتم که به‌راستی متوجه اخباری نمی‌شوم ‌که می‌گویند در نیزارها قتل‌عام صورت گرفته است، واقعا درست نیست…

خبر فوری: آیا در ماهشهر درگیری مسلحانه رخ داده است؟

شریعتی: بله. کسی این موضوع را انکار نمی‌کند؛ ما در آن‌جا شهید دادیم اما این‌که می‌گویند ما در نیزارها قتل عام کردیم انصافا دروغ است. اگر کسی شواهدی مبنی‌بر این قتل عام دارد، بیان کند. در آماری شنیدم که گفتند ۳۰۰ تن در این نیزارکشته شده‌اند البته در ابتدا هم از هزار کشته استفاده می‌کردند و کم‌کم این آمار به ۳۰۰ تن رسید. اگر کسی می‌گوید این شمار کشته شده‌اند دست‌کم نام‌های آن‌ها را اعلام کنند یا نام ۵۰تن از آن‌ها را بیان کنند. اما باید بگویم که شمار کشته‌شده‌ها بسیار از این تعداد کم‌تر است. من به‌راستی داستان نیزارها را تکذیب می‌کنم.

در بندر امام، ماهشهر و شهر چمران درگیری‌هایی وجود داشت که من آن‌ها را انکار نمی‌کنم اما نیزارها دروغی بیش نیست. البته در میان این شهرها نیزارهایی وجود دارد اما این‌که کسانی وارد این نیزارها شده باشند و در آن‌ها قتل عامی انجام شده باشد دروغ محض است.

کسی این موضوع را انکار نمی‌کند که در ماهشهر درگیری مسلحانه بود، ما در آن‌جا شهید دادیم اما این‌که می‌گویند ما در نیزارها قتل عام کردیم انصافا دروغ است. اگر کسی شواهدی مبنی‌بر این قتل عام دارد، بیان کند

خبرفوری: یعنی در نیزارها هیچ‌گونه درگیری مسلحانه‌ای روی نداده است؟

شریعتی: خیر ممکن است برخی آن سو و برخی دیگر این سو بوده باشند و در میان آن‌ها نیزار هم وجود داشته است اما در خبرها آمده بود نیروهای ما وارد نیزار شده‌اند و شماری را قتل عام کردند دروغ است.

خبرفوری: اما از دوسوی یک نیزار به سمت هم شکلیک شده است

شریعتی: بله به‌هرروی شلیک‌هایی انجام شده است

خبرفوری: و این رویداد در اطراف ماهشهر بوده است؟

شریعتی: بله یا در یکی از شهرهای اقماری ماهشهر که درگیری مسلحانه روی داد اما آنجا اصلا نیزاری وجود ندارد و در نقطه‌ی دیگری که درگیری رخ داده بود در بینشان کمی نیزار وجود داشت. برای بار دیگر می‌گویم اگر کسی اطلاعات کمی در مورد این رویداد دارد ما آن را می‌پذیریم.

برای بازداشتی های آبان ۹۸ حکم سختی که به اعدام منجر شود، نداشتیم. بیشتر افراد بازداشت شده هم آزاد شدند

خبرفوری: در درگیری‌های مسلحانه افرادی بودند که بازداشت شده باشند؟

شریعتی: بله

خبرفوری: وضعیت آن‌ها به چه شکل است؟

شریعتی: این مساله روند قانونی خود را طی می‌کند و به قوه‌ قضائیه مربوط است و ما تمام تلاش خود را کردیم که تا جایی که ممکن است با گذشت و رافت و مهربانی با این مساله برخورد شود و این امر مورد تاکید من و دوستان دیگر تامین استان بود و در این راستا تلاش کردیم..پ

خبرفوری: تاکنون در مورد آبان ۹۸ و افرادی که در ناآرامی‌ها حضور داشتند، حکمی صادر شده است؟

شریعتی: به یاد ندارم اما این را می‌دانم که حکم سختی که به اعدام منجر شود، نداشتیم. بیشتر افراد بازداشت شده هم آزاد شدند. اما کسانی‌که با سلاح دستگیر شدند یا استناداتی در مورد کارهایشان در درگیری یا پس از آن وجود داشت، شناسایی شدند و قانون و مقررات در مورد این افراد براساس جرمشان حکم می‌کند. اما کسانی‌که در درگیری دستگیر شده‌ بودند و فقط معترض بودند، آزاد شدند.

در نیزارهای ماهشهر قتل عام نشد، اما در چند نقطه خوزستان درگیری مسلحانه رخ داد / حکم اعدام برای آبان 98 نداشتیم/ من هم آب شکلاتی دیده‌ام

خبرفوری: از آبان ۹۸ تاکنون چند ماه گذشته است یکی از دلایلی که گفته می‌شد سبب اعتراضات مردم خوزستان شده چیزی جز بنزین بوده است آن هنگام در این استان فیلم‌هایی منتشر می‌شد که مردم از فقر و نداری و بیکاری خود می‌گفتند. همینک من این تریبون را در اختیار شما قرار می‌دهم تا به ما بگویید استانداری خوزستان در این چند ماه برای بهبود وضعیت مردم این استان چه اقداماتی انجام داده است؟ می‌خواهم کمی از امید بگویید.

شریعتی: براساس آمار مرکز آمار در زمستان ۹۷ نرخ بیکاری در استان خوزستان ۱۷ درصد و اندی بوده و در بهار امسال این آمار به  ۱۲درصد رسیده است یعنی آمار بیکاری ۵ درصد کاهش داشته است. در این استان اگرچه در این استان همیشه کشاورزی رونق داشته است اما به‌دلیل خشکسالی همیشه با مشکلاتی هم روبه‌رو بوده‌ایم اما در دو سال اخیر تلاش کردیم که کشاورزی هم‌چنان رونق خود را حفظ کند برای نمونه  کشت تابستانی ما در سال گذشته ۴۶۰ هزار هکتار شد درصورتی‌که سال پیش از آن این کشت ۱۴۰ هزار هکتار بود. سال گذشته تنها یک محصول برنج ۲۰۳ هزار هکتار بود و این معادل ۵۶۰ هزار تن محصول برنج است. حساب کنید هر کیلو برنج چه اندازه سود دارد و تمام آن بین کشاورزان توزیع می‌شود. امسال که وضعیت آب‌وهوایی به‌سان سال گذشته نبود باز هم نزدیک به ۱۴۵ تا ۱۵۰ هزار هکتار برنج کاشتیم و ۴۴۷ هزار هکتار میزان کشت تابستانه‌ ما بوده است.

خبر فوری: یعنی بیشترین اقدامات شما در حوزه‌ کشاورزی است که البته این استان بسیار هم حاصلخیر است و…

شریعتی: یکی از شاخه‌ها کشاورزی است و ما ۱۲ تا ۱۳ میلیون تن گندم در خوزستان را تامین می‌کنیم. در تابستان محصولاتی مانند برنج و ذرت و حبوبات و کنجد کاشته می‌شود. در بهار و پاییز و زمستان هم کشت گندم و کلزا و چغندر داشتیم و نزدیک به ۲/۱ میلیون هکتار کشت داشتیم. درواقع تمام تلاش خود را انجام داده‌ایم تا شرایط را برای کشاورزان تسهیل کنیم و در این زمینه تا جایی که امکان دارد کمک کنیم. الحمدالله امسال کسانی‌که نخل دارند وضع محصولی خوبی دارند چراکه در دوسال گذشته وضعیت اصلا خوب نبود. دو سال پیش خیلی بد بود و سال گذشته نیز به خوبی همیشه نبود اما باتوجه به بارندگی‌های خوبی که از سال پیش تاکنون داشته‌ایم وضعیت محصول نخل‌دارها در آبادان و خرمشهر و شادگان و ماهشهر و بهبهان خوب است

خبرفوری: کشت نیشکر هم داشته‌اید؟

شریعتی: ما به دلیل خشکسالی شدید نیم‌سال نخست سال ۹۷ و ترسالی و سیل نیم سال دوم این سال کشت نیشکر و صنایع جانبی کمی داشتیم و این صنعت با مشکل روبه‌رو شد. ما در سال گذشته تنها توانستیم ۳۱۲هزارتن شکر برداشت کنیم. برآورد ما تنها از توزیع نیشکر از آبان که ماه برداشت این محصول است نزدیک به ۵۵۰ تا  ۶۰۰ هزارتن است و اگر وضع به همین شکل باشد پیش‌بینی می‌کنیم در سال آینده ۷۰۰ هزارتن محصول داشته باشیم. سال گذشته کشت و صنعت کارون دچار سرمازدگی شد و ۱۱۰ تا ۱۱۵ هزار تن محصول داد اما امسال انتظار داریم این میزان به ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار تن برسد. هفت تپه هم دچار سرمازدگی شد و تولیدش در سال گذشته نزدیک به ۲۰ هزار تن بود و اما چشم‌داشت این را داریم که امسال محصولش بالای ۴۵ هزار تن شود.

خبرفوری: با این مقدار محصول آیا داستان هفت‌تپه تمام خواهد شد؟

شریعتی: خیر، ظرفیت اسمی هفت‌تپه ۱۰۰ هزارتن است.

خبرفوری: پس درواقع به نیمی از آن هم نرسیده است …

شریعتی: کشت امسال که قرار بود برروی چهار هزار هکتار انجام شود اما متاسفانه تاکنون انجام نشده است اگر این کار انجام شود انتظار داریم سال آینده هفت تپه به محصولی نزدیک به ۸۰ هزار تن برسد. البته تاکنون این‌ اقدام صورت نگرفته است وکم‌کم از آن عقب می‌افتیم که آن هم مباحث مربوط به خود را دارد که ذکر دلایل آن از حوصله‌ این بحث خارج است. اما کشت و صنعت توسعه‌ نیشکر و کارون روند خوبی دارند که این هم جزو تولیدات استان است.

خبرفوری: در حوزه‌ صنعت چطور؟

شریعتی: در این حوزه الحمدالله توانسته‌ایم گروه ملی را سامان دهیم که همیشه جزو معضلات این استان بوده است. اگرچه متاسفانه مواد اولیه‌ خوبی در اختیار ندارد اما تولید آن روند خوبی را طی می‌کند و تا آخر تیر ماه گمان می‌کنم نزدیک به ۲۰۰هزار تن زده‌ایم و اگر با همین شکل پیش رود به تولید ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تن خواهیم رسید. البته ظرفیت ۱.۴ میلیون تنی است اما سال گذشته تنها توانستیم ۲۰۰ هزارتن تولید کنیم بنابراین امسال این روند بسیار خوب است. نورد و لوله با مشکلاتی دست به گریبان بود که خوشبختانه امروز جزو شرکت‌های خوب استان است و مشکلی ندارد. اکسین در سراشیبی سقوط قرار داشت که با تمهدیاتی که اندیشیده شد، همینک وضع بسیار خوبی دارد. این شرکت سال گذشته ۵۱۳ میلیارد تومان سود داشته است درحالی که در سال ۹۷، ۳۰ میلیارد تومان ضرر مالی متحمل شده است و انتظار داریم در سال ۹۹ سود این شرکت از هزار میلیارد تومان هم بیش‌تر شود. موارد و مسائل جانبی و پتروشیمی هم به همین صورت است. در حوزه‌ صنعت امیدواریم با یاری خداوند در سال ۹۹ بیش از ۲/۵ میلیارد دلار پروژه افتتاح کنیم. پالایشگاه گاز بیدبلند۲ با ۲/۳ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری هلدینگ خلیج فارس، پتروشیمی مسجد سلیمان با نزدیک به ۸۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری و ان‌شالله که صندوق بازنشستگی و بخش خصوصی، فاز دوم فولاد روبینای دزفول با کم‌وبیش ۱۲۰ میلیون یورو و نزدیک به ۶۰۰ میلیارد تومان بخش خصوصی، فولاد شهید جهان‌آرا با فاز نخست ۵/۱ میلیون تنی و با ۳۰۰ میلیون یورو سرمایه‌گذاری ستاد اجرایی فرمان امام، نیروگاه غرب کارون با ۳۰۰ میلیون دلار در بخش گاز درحال فعالیتند و ما تمامی این‌ها را همین امسال به بهره‌برداری خواهیم رساند. پروژه‌های دیگری مانند نیروگاه اندیمشک و دیگر پروژه‌ها نیز در سال ۱۴۰۰ به بهره‌برداری خواهد رسید. ‎‌

در نیزارهای ماهشهر قتل عام نشد، اما در چند نقطه خوزستان درگیری مسلحانه رخ داد / حکم اعدام برای آبان 98 نداشتیم/ من هم آب شکلاتی دیده‌ام

خبرفوری: یعنی در سال پایانی دولت رونق اقتصادی شکل می‌گیرد و امیدوارم که تمرکز شما هم‌چنان روی مسائل اقتصادی بماند.

شریعتی: من از روز نخست روی این موضوع تمرکز داشتم و امیدوارم در بحث سرمایه‌گذاری و جذب و حمایت و تقویت آن باز هم بتوانم مثمرثمر باشم. حتی در مجموعه‌های پتروشیمی منطقه‌ ویژه، صنایع پایین‌دستی درحال رشد است و سرمایه‌گذاری در آن به نتیجه خواهد رسید. پتروشیمی‌های کوچک که محصولات نهایی را تولید می‌کنند و هم‌چنین در حوزه‌ پروپیلن هم که در کشور به آن نیاز داریم سرمایه‌گذاری‌هایی انجام شده و در پتروشیمی بندرامام هم سرمایه‌گذاری‌هایی برای به‌روزرسانی آن انجام شده است تا بتواند تولیدات خود را افزایش دهد.

کیفیت بزرگ‌ترین مشکل ما در زمینه‌ آب است. در دولت پیش، سه طرح با نام‌های طرح آب غدیر و شمال شرق و جنوب شرق ارائه دادند و گفتند بهتر است برای خوزستان از پشت سدها آب بیاوریم که بسیار پرهزینه است

خبرفوری: اگر حوزه‌ اقتصاد رشد کند احتمال شکل‌گیری ناآرامی‌‌ها هم کم می‌شود. اما بد نیست به یکی از اتفاقات امنیتی در شهریور ۹۷ اشاره کنیم که در استان خوزستان افتاد و به‌سان بمب صدا کرد و بیش‌تر کشورها آن را یک واقعه‌ تروریستی دانستند و آن را دو گروه برعهده گرفتند. حمله به مانوری که نیروهای مسلح داشتند و در آن‌جا شمار زیادی از جمله چهار تن از تروریست‌ها کشته شدند. در خبرها در مورد نفر پنجمی که در آن حمله حضور داشت خبری نیست و تنها خبری که در مورد او عنوان شد این بود که زخمی شده است. سرنوشت او چه شد؟

شریعتی: او هم زخمی شده بود و در نهایت فوت کرد.

خبر فوری: پس هر ۵ تن فوت کردند. این حمله را داعش و الاهوازیه هر دو برعهده گرفتند آیا شما در ریشه‌های این رویداد را پیدا کردید؟‎

شریعتی: بله داعش بود، چون الاهوازیه ضعیف‌تر از آن است که بتواند چنین کاری انجام دهد. با این حرف آن‌ها قصد داشتند خود را مطرح کنند. همه آن را حمله‌ی تروریستی دانستند و درست بود؛ مگر قرار بود چه اتفاقی بیفتد تا آن را تروریستی ندانند؟ آن‌ها با کشور مشکل دارند و معاند نظامند‎

خبرفوری: حتی سازمان ملل هم آن را حمله‌ی تروریستی دانست

شریعتی: بله مسلم است من در آن لحظه آن‌جا بودم…

خبرفوری: درواقع منظورم این است که در این زمینه اجماع نظر وجود دارد…

شریعتی: بله کاملا تروریستی و وحشیانه بود. در این حمله بچه‌ی ۴ ساله‌ و افراد سالمند و بی‌گناه شهید شدند. داعش پشت این ماجرا بود و البته ما هم انتقام گرفتیم و به مقرشان در کشورهای دیگر حمله کردیم. ‎

خبرفوری: وزارت اطلاعات اعلام کرد که در جریان این حمله ۲۲ تن را بازداشت کردند آیا تمام این افراد با این ماجرا مرتبط بودند؟

شریعتی: به‌هرروی شبکه‌هایی داشتند.

خبرفوری: ایرانی بودند یا عربی؟

شریعتی: ایرانی بودند اما ارتباطاتی داشتند.

خبرفوری: سازمان‌دهی این حمله در داخل کشور انجام شده بود؟

شریعتی: (پاسخ نداد)

خبرفوری: همان زمان هنگامی‌که سخن‌گوی بخش عربی جنبش الاهوازیه گفته بود که بخش ایرانی این کار را کرده است و دلیلش را مشکلات آب مطرح کرده بود و بیان می‌کرد هنگامی‌که آب را از خوزستان به دیگر مناطق می‌برند، چنین واقعه‌ای حق آن‌هاست و چنین عباراتی را در گفت‌وگو با رسانه‌ها عنوان کرده بودند. تصمیم دارم در مورد مساله‌ آب حرف بزنم که چه این فرد این حرف را زده باشد و چه نه، داستان کمبود آب در استانی که ۳۰درصد آب‌های جاری کشور را دارد، ماجرایی جدی است. البته مورد دیگری نیز وجود دارد و آن این است که می‌گویند تقاضای آب در خوزستان نسبت به جمعیتش بیش‌تر است و آن‌گونه‌که عنوان می‌کنند می‌گویند ۵درصد جمعیت کشور را دارد اما ۱۰ درصد از تقاضای آب را دارد. ماجرای آب در این استان چیست؟

شریعتی: متوجه منظورتان نمی‌شوم؟ آب شرب یا آب کشاورزی؟

خبر فوری: آب شرب و خوراکی. می‌خواهم در مورد فیلم‌هایی که در آن آب شکلاتی به نمایش گذاشته شده است بدانم آیا خود شما تاکنون شده شیر آب را باز کنید و آب را به رنگ شکلات ببینید؟ 

شریعتی: همان‌گونه که گفتید ۳۰ درصد از آب‌های جاری کشور در خوزستان است، اما ۷۰ درصد از آب شرب مردم ایران از آب‌های زیرزمینی تامین می‌شود یعنی برای تامین آن چاه حفر می‌شود. برای نمونه در تهران یا دیگر نقاط کشور بخش کمی از سدها تغذیه می‌شود و بخش زیادی از چاه‌هاست. در خوزستان این درصد برعکس است ۷۰ درصد از آب‌های جاری و رودخانه‌هاست و ۳۰ درصد یا حتی کم‌تر از چاه‌هاست چون چاه‌ها در بیشتر مناطق خوزستان شور است و دلیل این امر هم این است که خاک این‌جا جلگه است. ما نمی‌توانیم از آب چاه جز در مناطق شمالی خوزستان مانند اندیمشک و دزفول و ایذه استفاده کنیم و چاره‌ای نداریم جز این‌که از آب‌های رودخانه‌ها استفاده کنیم. در مورد آب‌های خوزستان هم همان‌گونه که می‌دانید این استان پایین دست است یعنی آخرین استان است و رودخانه‌ها از مناطق زیادی عبور می‌کند تا به خوزستان برسد بنابراین این آب چندان آب خوب و زلالی نیست و کیفیت خوبی ندارد. دلیل این‌که در گذشته که آب کیفیت بهتری داشت این بود که در بالادستی به این اندازه زمین کشاورزی وجود نداشت. همینک کشاورزی زیاد و سدهای زیادی ساخته شده است و چون کشور ما نیمه‌گرم و خشک است باید منابع آبی کشور را مدیریت کنیم بنابراین آب موجود در رودخانه و مقطع شهرها آبی است که کیفیت خوبی ندارد.

خبرفوری: یعنی مشکل کم‌آبی نیست بلکه مشکل بر سر کیفیت آن است؟

شریعتی: بله کیفیت بزرگ‌ترین مشکل ما در زمینه‌ آب است. در دولت پیش، سه طرح با نام‌های طرح آب غدیر و شمال شرق و جنوب شرق ارائه دادند و گفتند بهتر است برای خوزستان از پشت سدها آب بیاوریم که بسیار پرهزینه است. در مناطق دیگر در چند کیلومتری شرط چاه می‌زنیم و خط لوله احداث و تسویه می‌کنیم و به مردم خدمات‌رسانی می‌کنیم. اما در آبادان یا خرمشهر می‌خواهید از پشت سد کرخه یا دز این کار را انجام دهید یعنی نیاز به ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلومتر خط لوله دارید که بسیار پرهزینه است. اما ازسویی هم حق مردم است که آب باکیفیت داشته باشند. این طرح جز خط لوله نیاز به پمپاژ دارد و ممکن است لوله‌ها در مناطقی دچار مشکل و آسیب شوند که استان‌های دیگر این مسائل را ندارند.

خبرفوری: پس کمبود آب را هم تایید می‌کنید.

شریعتی: خیر

خبرفوری: من از سخنان شما این نتیجه را گرفتم که چون این کار پرهزینه است و سه طرحی که از آن‌ها نام بردید به بهره‌برداری ۱۰۰ درصدی نرسیده است، کمبود آب دارید…

شریعتی: بله ۱۰۰ درصدی نیست و امروز در ایذه با مشکل کمبود میزان آب روبه‌رو هستیم. اما در برخی دیگر از شهرها کمبود آب نداریم اما کیفیت آن خوب نیست در برخی نقاط دیگر کیفیت خوب است اما کمبود داریم. در شهرهایی هیچ‌یک از این مشکلات وجود ندارد و برخی نقاط دیگر هر دوی این مشکلات را داریم.  به‌هرروی دولت برای بالابردن کیفیت و البته میزان آب خوزستان، تصمیم گرفت از پشت سدها آب بیاورد. البته مصرف آب خوزستانی‌ها هم از کل کشور بیشتر است چراکه در این‌جا هوا بسیار گرم و تبخیر بالاست و احشام زیادی نیز در این استان وجود دارد.  اما امروز نمی‌توانیم مانند گذشته برای اهواز از کارون آب تامین کنیم چون کیفیت آب در اهواز برای شرب مناسب نیست. در گذشته آب آبادان و خرمشهر را از بهمن‌شیر تامین می‌کردیم اما امروز نمی‌توانیم این کار را انجام دهیم چون این آب‌ها نیز کیفیت خوبی ندارند بنابراین چاره‌ای نداریم جز این‌که از پشت سد دز خط لوله‌ای با قطر ۲متر یا ۲ متر و چهل سانتی‌متری بکشیم و برای مردم بیاوریم.

خبرفوری: قرار است این چنین شود یا در برنامه‌های آتی است؟

شریعتی: بخش زیادی از آن انجام شده است و بخش دیگر نیز باید انجام شود.

خبرفوری: پس هم‌چنان در این منطقه آب شکلاتی وجود دارد…

شریعتی: همینک ما آب آبادان و خرمشهر و بخش زیادی از اهواز را از کرخه و ۲۰۰ کیلومتر فاصله تامین می‌کنیم. اما هدف از این طرح دز است که باکیفیت‌ترین آب ایران را دارد.

خبرفوری: چه زمانی بهره‌برداری می‌شود؟

شریعتی: دز دارای استانداردهای آب کاناداست یعنی با ای‌سی ۴۰۰  که از آب‌معدنی هم بهتر است و درحال انجام لوله‌کشی آن هستیم  البته آبگیری دارد که از لحاظ فنی کار را بسیار دشوار می‌کند و آن‌گونه‌که مهندسان این کار می‌گویند تاکنون تنها پشت دو سد در دنیا این اتفاق افتاده است که یکی در آمریکا و دیگری در جای دیگری است. این کار پیچیدگی‌های خاص فنی دارد. اما به‌هرروی ما این کار را انجام خواهیم داد و تونل آن هم زده شده است. البته من طرحی میان‌بر و میان‌مدت پیشنهاد کردم که ما با ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه می‌توانیم آب دز و ترکیب آن با کرخه را به مردم برسانیم.

در نیزارهای ماهشهر قتل عام نشد، اما در چند نقطه خوزستان درگیری مسلحانه رخ داد / حکم اعدام برای آبان 98 نداشتیم/ من هم آب شکلاتی دیده‌ام

خبرفوری: به‌طور مشخص آب دز چه زمانی عملیاتی می‌شود و چه حجمی از آب مورد نیاز استان را تامین می‌کند؟

شریعتی: اگر طرح اصلی انجام شود نمی‌دانم ما درحال کار برروی خط لوله هستیم اما آب‌گیر کاری فنی و پیچیده است و با قیمت‌های کنونی بین دو تا سه هزار میلیارد تومان هزینه دربرخواهد داشت. در درازای دولت آقای روحانی برای طرح غدیر کارهای مهمی انجام شد برای نمونه خط لوله‌ آبادان و خرمشهر که در سال ۹۷ به بهره‌برداری رسید و آن‌جا را از بی‌آبی نجات داد. تابستان ۹۷ را به یاد دارید که چیزی نمانده بود مشکلات مرزی هم رخ دهد که توانستیم در ۱۳ تیرماه آب را به آن‌جا برسانیم و نزدیک به ۹۵ کیلومتر خط لوله‌ دو هزار به مدت ۱۳ ماه کار شد و در آن هنگام برای این کار هزار میلیارد تومان هزینه شد به‌راستی کار بزرگی بود. همینک هم خط لوله‌ی ۲۴۰۰ از ایستگاه ام الدبس به سمت دز حرکت می‌کند.

خبرفوری: با طرح میان‌بر شما چه زمانی آب به مردم می‌رسد؟

شریعتی: با آن شاید بتوان نهایت تا ۱۶ ماه این کار را انجام داد

خبرفوری: چه حجمی از آب استان را تامین می‌کند؟

شریعتی: همینک آن‌چه از غدیر برای اهواز و آبادان و خرمشهرو شادگان و دشت آزادگان و حمیدی و … پمپاژ می‌شود از هردوی ام الدبس و قیصریه ده متر مکعب برثانیه است ما با آن طرح همین اندازه را از دز پمپاژ می‌کنیم. اگر از کرخه هم آب به این سمت هدایت کنیم که ۱۵ متر برثانیه می‌شود که البته خط لوله‌ها مشکل دارد و باید خط لوله‌ تازه احداث کنیم اما تامین کمی مشکلی ندارد البته باز هم تاکید می‌کنم که باید خط لوله‌ی دوم اهواز هم ساخته شود اما با ده متر معکب بر ثانیه که با دز زده می‌شود کیفیت آب بسیار خوب خواهد شد. اگرچه همینک هم از لحاظ کیفی وضع چندان بدی نداریم و ای‌سی آب کرخه ۱۰۸۰است و این آبی است که به آبادان و خرمشهر و اهواز می‌رسد و اگر از کارون هم آب بردارند به ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ می‌رسد و اگر این کار را انجام ندهند که معمولا هم این کار را انجام نمی‌دهند همان ۱۰۸۰ است. ای‌سی تا ۳۰۰۰ مشکلی ندارد و آب سالم است.  طرح شمال شرق هم وجود دارد که آب شهرهای ایذه و باغ ملک و دیگر روستاها را تامین می‌کند که در مرحله‌ی چهار تا پنج درصد پیشرفت است و مهم‌ترین چالش آب شرب ما آن‌جاست و باید برای آن فکری کرد چراکه در ایذه ساعت‌هایی از روز آب قطع است. دولت برای این فایننس این طرح آمد و خوب هم پیش‌روی شد اما تحریم شدیم و مشکلات این‌چنینی رخ داد والا پروژه قرار بود در سه سال انجام شود. غیر از آب شرب ۱۹ هزار زمین هم زیرکشت می‌رفت و برای اقتصاد منطقه بسیار مهم بود. امیدوارم در این زمینه فکرهای دیگری انجام شود و آب جنوب شرق که شهرهای بهبهان، آقاجری، امیدیه و ماهشهرند که در وضعیت بحران نیستند. در برخی نقاط مانند آقاجری مشکلاتی دارند اما شرایط بحران ندارند. اگر از من بپرسید اولویت نخست با شمال شرق و سپس جنوب شرق است. برای غدیر هم اگر این کار انجام شود نهایت تا ۱۰ سال مشکل کیفی آب حل می‌شود و اگر هم طرح اصلی انجام شود مشکل کیفی آب منطقه را برای ۵۰ سال حل خواهد کرد. اما بااین‌جود آب شکلاتی کم است و گاهی که آب را باز می‌کردیم این‌گونه بود اما به‌تازگی کم‌تر شده است. اقدامات دیگری هم مانند آوردن آب از چمران نیز درحال انجام است تا آب اهواز را پایدارتر و مسیرهای تامین آن را متنوع‌ کنیم. در گذشته و زمانی که این مسئولیت را برعهده گرفتم آب از یک مسیر پای پل تامین می‌شد و هربار این لوله می‌شکست دچار استرس می‌شدم که آب مردم برای ۱۰ تا ۱۵ ساعت قطع خواهد شد اما از دو تا سه مسیر این آب تامین می‌شود و پای پل هم تعمیر شده و پایداری افزایش پیدا کرده است و اگر دیگر مسیرها هم در این مدار قرار گیرد کار را بهتر می‌کند.

خبرفوری: برای پرسش آخر می‌خواهم درمورد کرونا از شما بپرسم بحرانی که دنیا را درگیر کرده است و اگر عالی‌ترین مدیر اجرایی یک استان در حوزه‌ بهداشت دارای پیشینه‌ مدیریت باشد برای آن منطقه نویدبخش است اما خوزستان روزهای بدی را گذراند. عواملی که خوزستان را به منطقه‌ی بحران در حوزه‌ کرونا تبدیل کرد چه بود؟ البته همینک از بحران خارج شده است اما هنوز هم وضعیت خوبی ندارد. ‎

شریعتی: در بحث کرونا همان‌گونه‌که می‌دانید بیماری‌ای است مسری. اگر کسی از ماسک استفاده کند و فاصله‌گذاری اجتماعی را رعایت کند می‌توان از آن درامان بماند اما اگر رعایت نکنیم مسلما دچار مشکل می‌شویم. درواقع فرمول پیچیده‌ای ندارد و بحث عوامل ژنتیک و بیماری‌های قلبی و عروقی و انواع سرطان‌ها نیست. البته نمی‌خواهم بگویم این بیماری پیچیده نیست چراکه ویروس این بیماری به‌خودی‌خود پیچیده است ‎

ما توانستیم این بیماری را در پیک اول کامل کنترل کنیم هنگامی‌که قم و گیلان و تهران و اصفهان درگیر بودند اوضاع خوزستان بسیار خوب بود من راه‌ها را بستم و ورود به خوزستان را ممنوع کردم حتما به یاد داریم در تعطیلات نوروز هیچ کسی وارد این استان نشد و خوزستان نخستین پیک را با سلامت گذراند. هنگامی‌که استانی آلوده نشده است ساکنان آن حساسند و با آمدن ویروس حتما به آن مبتلا می‌شوند طرح فاصله‌گذاری اجتماعی انجام شد و پس از نوروز و از بیست و سوم فروردین به بعد سیاست کشور تغییر کرد و قرار شد کم‌کم به وضعیت عادی برگردیم. مسلم است هنگامی‌که استانی آلوده و ایمن نشده برای درگیرشدن بسیار آماده است و به این ترتیب خوزستان هم آلوده شد. ازسوی دیگر این استان جزو مناطقی است که رفت‌وآمد به آن بسیار زیاد است. ما از لحاظ تعداد پرواز پس از فرودگاه مهرآباد، مشهد و امام، چهارمین فرودگاه کشوریم و از لحاظ شمار مسافر هم چهارمین یا پنجمین و پس از شیرازیم. با این وضعیت شرایط انتقال زیاد است. درصورتی‌که قطار و اتوبوس را تعطیل کردیم و وهواپیما را به روزی۴ تا ۵ پرواز رساندیم. اما باز هم با این مساله روبه‌رو شدیم اما میزان مرگ‌ومیر در استان خوزستان از متوسط کشور پایین‌تر است. تمهیداتی در نظر گرفتیم و البته همان‌گونه‌که می‌دانید بافت در این منطقه سنتی و مسائل طایفه‌ای و قومی و قبیله‌ای است و این امر سبب می‌شود مراسم‌عزاداری و شادی شکل بگیرد و افراد زیادی دور هم جمع شوند که ما حتی ناچارشدیم به برخوردهای قهری روی آوریم. امروز اما خوشبختانه این بیماری در خوزستان کنترل شده و شرایط خیلی بهتر و شمار بیماران بسیار کم شده است. بستری‌های مثبت قطعی و مشکوکمان در این استان به ۱۶۰۰ تن رسیده بود و امروز به‌کم‌تر از ۷۰۰ تن رسیده‌ایم همین‌گونه شمار بستری‌های روزانه بین ۲۳۰ تا ۲۵۰ تن بود که این آمار امروز کم‌تر از ۹۰ تن و شمار ترخیصی‌ها از بستری‌ها بیش‌تر شده است. موارد مثبت روزانه به بالای هزار مورد رسیده بود و امروز کم‌تر از ۲۰۰ تن شده است و خوشبختانه شیب این بیماری از ۱۵ روز پیش تاکنون نزولی است. امیدواریم که مردم عزیز ما پروتکل‌های بهداشتی را بیش‌تر رعایت کنند و البته استفاده از ماسک در یک ماه اخیر در این استان بسیار زیاد شده است و البته از تشکیل مراسم‌ها هم جلوگیری کرده‌ایم. اگر مردم همین روند را ادامه دهند امیدواریم این شیب با همین شکل پایین آید. ‎

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.