با کسانی که مبانی انقلاب را قبول نمیکنند، ایجاد تردید میکنند و دشمن را تزیین میکنند، مماشات نکنید.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر یکشنبه ۲۸ اردیبهشت در نشستی تصویری با مجموعهای از جوانان دانشجو و تشکلهای دانشگاهی، با اشاره به واقعیتهای امیدآفرین کشور در مقابله با جبههی ظلم و کفر و استکبار، جوانان و دانشجویان را به برافراشته نگه داشتن پرچم حقیقی آرمانخواهی و مطالبهگری فراخواندند و به بیان ده توصیهی مهم دربارهی مسائلی نظیر تفکیک مطالبهگری با پرخاش و بدگویی، ضرورت گفتمانسازی، تلاش برای گسترش جبههی انقلاب از طریق یارگیری، اصالت ندادن به اختلاف سلیقهها، مرزبندی با تردیدافکنان در مبانی انقلاب، تأکید بر پیشرفت علمی، هوشیاری در مقابل سرمایهگذاری دشمن بر روی جوانان و همچنین تبیین مفهوم صحیح دولتِ جوان و انقلابی پرداختند.
به گزارش رسانشر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، رهبر انقلاب اسلامی با سپاس از پروردگار به علت استمرار برگزاری جلسهی رمضانی هرساله با دانشجویان آنهم در شرایط کرونا، سخنان دانشجویان را خوب، پخته و سنجیده خواندند و گفتند: سطح مباحث در مقایسه با جلسات مشابه قبل بالاتر بود که نشان میدهد روی موضوعات فکر و کار شده است.
ایشان با اشاره به سؤالات و ابهامات دانشجویان در این جلسه از جمله درخصوص منصوبان و یا دستگاههای مرتبط با رهبری افزودند: پاسخها و توضیحات روشنی در این زمینهها وجود دارد که طبعاً وقت جلسه، بیان همهی آنها را اجازه نمیدهد اما مسئولان نمایندگی رهبری در دانشگاهها و بخشهای مرتبط با دانشجویان و دانشگاهها در دفتر رهبری باید خود را متعهد به پاسخگویی و رفع ابهامات بدانند.
ایشان برخی اشکالات و پیشنهادهای دانشجویان را ناشی از احاطه نداشتن به موضوع مورد بحث خواندند و افزودند: برخی پیشنهادها نیز قابلیت کار بیشتر و تصمیمگیری دارد که دفتر رهبری آنها را جزء به جزء بررسی خواهد کرد.
حضرت آیتالله خامنهای گفتوشنود رودررو را زمینهساز حل ابهامات و سؤالات دانستند و افزودند: بسیاری از مطالب بیانشده درست بود و طرح آنها در این جلسه به ایجاد گفتمان لازم و عمومی کمک میکند.
ایشان مجموعهی جوانان کشور را اعم از دانشجو و غیر دانشجو، مخاطب این جلسه دانستند و تأکید کردند: اصرار مکرر بنده دربارهی گفتوشنود با جوانان بر این پیشفرض قطعی و تردیدناپذیر استوار است که آیندهی ایران متعلق به جوانان است و این قشر در آیندهی کوتاه یا میانمدت، بسیاری از مدیریتها و مسئولیتها را بر عهده میگیرد، بنابراین هر کس به آیندهی کشور علاقهمند است، باید جوانان را در ساختن هرچه بهتر آینده کمک کند.
رهبر انقلاب، طبیعت جوانی را بخش دیگری از زیرساخت منطق گفتوگو با جوانان برشمردند و گفتند: طبیعت جوان با عناصری همچون امید، ابتکار، صراحت، خطرپذیری و خستگیناپذیری همراه است که همهی این عناصر برای ادارهی جامعه، ضروری و ذیقیمت هستند و برخی از مشکلات کنونی هم ناشی از فقدان برخی از این عناصر است.
رهبر انقلاب اسلامی، گفتوشنود با جوانان را در شرایط فعلی کشور دارای اهمیتی مضاعف خواندند و افزودند: برای هرگونه تصمیمگیری و اقدام باید به موقعیت بسیار حساس و مهم کنونی کشور توجه کامل کرد.
ایشان در نگاهی کلی به موقعیت کشور خاطرنشان کردند: واقعیت این است که امروز در مقابل ایران یک جبههی وسیع و عظیم ظلم و کفر و استکبار وجود دارد که در تلاش است با هر وسیله و ترفند و امکانات، نظام اسلامی را وادار به عقبنشینی و تسلیم کند که اگر این هدف محقق شود، برای آیندهی کشور بسیار گران تمام خواهد شد که البته به فضل الهی و هوشیاری و ایستادگی مردم، جبههی استکبار در این هدف ناکام خواهد ماند.
رهبر انقلاب، هدف اصلی دشمنان از مقابله با ملت ایران را جلوگیری از ایجاد یک الگوی جذاب برای ملتها دانستند و افزودند: باید متوجه بود که جمهوری اسلامی در کوران نبرد سیاسی، فکری، جنگ نرم و احیاناً برخوردهای سخت با جبههی مستکبران قرار داشته و دارد.
حضرت آیتالله خامنهای توجه به ظرفیت بسیار بالای کشور برای مقابله و پیروزی بر جبههی قدرتمند ظلم و استکبار را واقعیتی تردیدناپذیر خواندند و گفتند: تجربیات نظامی و غیرنظامی چهل سال اخیر بخوبی ثابت میکند ملت عزیز ایران ظرفیت پیروزی بر دشمنان عنود خود را دارد.
ایشان سرعت افزونتر حرکت علمی ایران در قیاس با متوسط جهانی، وجود مجموعهای عظیم از جوانان پایبند به مبانی دینی، اعتقادی و فرهنگیِ نظام، و حضور تحسینبرانگیز مردم در هنگام حوادث عمومی و طبیعی از جمله کرونا، زلزله و سیل را نشانههای ظرفیت بالای کشور برای پیروزی در جهاد علمی، فرهنگی و اجتماعی خواندند و افزودند: در جهاد فکری نیز کارهای بسیار خوبی شده که مباحث امروز دانشجویان، گوشهای از نتایج آن است.
رهبر انقلاب در جمعبندی این بخش از سخنانشان گفتند: مجموعهی واقعیاتی که بیان شد نشان میدهد نظام اسلامی در زمینههای فرهنگی، اجتماعی، نظامی و دیگر زمینهها ظرفیت بسیار بالایی برای پیروزی در مقابل جبههی دشمن دارد و این واقعیت روشن، امیدی حقیقی را در دلها ایجاد میکند.
رهبر انقلاب اسلامی یکی دیگر از ظرفیتهای بالای کشور برای مقابله با جبههی وسیع ظلم و کفر و استکبار را احساس قدرت و عزت نهادینهشده در عموم ملت ایران دانستند و گفتند: با وجود برخی منفیبافانی که منزوی و در اقلیت هستند و ضعفهای خود را به جامعه و نظام اسلامی نسبت میدهند، در کشور یک احساس عمومی و عمیقِ عزت و قدرت وجود دارد.
حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر اینکه یکی از شگردهای مهم قدرتهای استعماری و سلطهگر ایجاد حس حقارت و بیهویتی در ملتها است، افزودند: پیروزی انقلاب اسلامی این احساس را در جوانان و ملت ایران ایجاد کرد که قادرند یک کار بظاهر نشدنی یعنی ریشهکنی حکومت استبدادی مورد حمایت قدرتهای خارجی بویژه آمریکا را انجام دهند و دنیا را متحیر کنند.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به ایستادگی صریح و قدرتمندانهی کشور در برابر زورگوییها و اقتدار ملی کنونی خاطرنشان کردند: البته این نکته مدنظر باشد که دشمن از تلاش برای تحقیر ملت و مخدوش کردن اعتماد به نفس ملی مأیوس نشده است اما با وجود تلاشهای دشمن، خداوند خلاف آن را تقدیر کرده است.
حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: همین قضایای مربوط به کرونا از جمله نحوه مدیریت این بیماری در کشور در مقایسه با غرب، تلاشهای علمی برای شناخت این ویروس و نهضت عظیم کمک مؤمنانه و همچنین پرتاب ماهواره، موجب احساس قدرت و عزت بیشتری در ملت ایران شده است.
رهبر انقلاب اسلامی در ادامه سخنانشان با اشاره به تأکیدهای فراوان درباره توجه به مسئله جوان، گفتند: خوشبختانه اکنون توجه ویژهای برای حضور جوانها در بخشهای مختلف به وجود آمده و به دیدگاههای آنان و حضور جوانان در مدیریتهای میانی اهتمام به چشم میخورد.
حضرت آیتالله خامنهای به برخی اقدامات خوب در محیطهای دانشجویی و حوزههای علمیه نیز اشاره کردند و افزودند: طرح برخی مسائل در قالب مسئله محوری، پرداختن به مسائل متعدد بینالمللی، و فعالیتهای جهادیِ شگفتانگیز از جمله این اقدامات است.
ایشان همچنین گلایه نماینده گروههای جهادی را مبنی بر اینکه دستگاههای تصمیمگیر از نمایندگان این گروهها دعوت به عمل نمیآورند و دیدگاههای آنان را لحاظ نمیکنند، بجا دانستند و با اشاره به حساسیت مجموعههای جوان به موضوع واگذاریها خاطرنشان کردند: اصل این اقدام کار خوبی بود و مسئولان را متوجه مسئولیتشان کرد، اما برخی تندرویها هم در این زمینه انجام گرفت.
رهبر انقلاب اسلامی، پیگیری مسائل مربوط به خانواده و حوزه زن را در برخی تشکلهای خودجوش، از دیگر اقدامات خوب مجموعههای جوان برشمردند و تأکید کردند: این موضوع از مسائل مهمی است که حتماً باید به صورت جدی پیگیری شود زیرا در این زمینه یقیناً کمکاریهای جدی صورت گرفته است.
حضرت آیتالله خامنهای سپس به بیان ده توصیه کاربردی و عملی به جوانان و مجموعه های فعال دانشجویی پرداختند که خودسازی در ابعاد فردی و جمعی، نخستین توصیه بود.
ایشان گفتند: اگرچه ماه مبارک رمضان به آخرین روزهای خود رسیده اما بهترین فرصت برای خودسازی از طریق انس با قرآن، نماز با حضور و اول وقت و دعا و تضرع است و نباید با اتمام این ماه، ارتباط معنوی قطع شود.
رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه «ارتقای تواناییهای فکری، تصمیمگیری و عملیاتی در جوانان» و «عبورِ سالم از لغزشگاهها» نیازمند بنیه روحی و معنوی قوی است، افزودند: از جمله این لغزشگاهها، «ترس، تردید، احساس ضعف و انگیزههای ناسالم» است.
دومین توصیه حضرت آیتالله خامنهای به جوانان «تقویت مبانی معرفتی» بود.
ایشان با تأکید بر اینکه «انفعال» و «انحراف» دو آسیب بزرگ محیطهای جوان بهویژه دانشگاهها است، گفتند: در ابتدای پیروزی انقلاب برخی جوانان مسلمان که دارای مبانی معرفتی قوی نبودند، جذب گروههای التقاطی شدند و در نهایت هم به روی هممیهنان خود اسلحه کشیدند و به زیر پرچم صدام رفتند اما جوانانی که مبانی قوی داشتند، محکم ایستادند.
ایشان به یک نمونه دیگر اشاره کردند و افزودند: برخی افراد در ابتدای انقلاب بسیار انقلابی عمل میکردند اما به دلیل مبانی ضعیف معرفتی اکنون جزو پشیمانها هستند که یکی از مسائل انقلاب اکنون همین حضرات پشیمان شده هستند.
رهبر انقلاب اسلامی دعاهای صحیفه سجادیه به ویژه دعای بیستم موسوم به دعای مکارم الاخلاق را برای تقویت مبانی معرفتی بسیار مهم ارزیابی و جوانان را به خواندن این ادعیهی فوق العاده عمیق و تدبر در آنها دعوت کردند.
توصیه سوم رهبر انقلاب به جوانان میهن «برافراشته نگه داشتن پرچم آرمانخواهی و مطالبه گری» بود.
ایشان مباحث امروز دانشجویان را جلوه ای از این آرمانخواهی خواندند و افزودند: ممکن است همه مطالبات قابل اجرا نباشد اما مهم این است که بازگو شود تا اصل بسیار با ارزش آرمانخواهی همچنان زنده و پرنشاط بماند و اجازه ندهد راه انقلاب گم یا منحرف شود.
رهبر انقلاب «عدالتخواهی، رفع فساد و در نهایت ایجاد تمدن اسلامی» را از مظاهر آرمانخواهی دانستند و افزودند: مطالبه گری طبعاً نوعی اعتراض و تأکید بر رفع مشکلات و نقایص موجود است اما باید جداً مراقب و هوشیار بود که نحوه بیان و ارائه مطالبات به گونه ای نباشد که اعتراض به نظام تلقی شود و یا دشمن بتواند آن را اعتراض به نظام القا کند.
حضرت آیتالله خامنهای در بیان نکته ای دیگر در ضرورت آرمانخواهی یادآور شدند: اگر جوانان مؤمن و پاک این پرچم را زمین بگذارند، ممکن است کسانی آن را سردست بگیرند که هدفشان ضربه زدن به نظام است نه حل مشکلات مردم.
ایشان در همین زمینه افزودند: البته جریان چپ مارکسیستی دیگر در دنیا آبرویی ندارد و از فقر اندیشه ورزی، فقر سیاسی و فقر نیروی میدانی کارآمد در رنج است اما به هرحال همیشه ممکن است عده ای با تصاحب شعارهای خوب، سوءاستفاده کنند.
چهارمین توصیه مهم رهبری به جوانان و دانشجویان این بود که مطالبه گری و انتقاد و اعتراض را با پیشنهادهای خوب و قابل اجرا همراه کنید تا فایده جدی و ماندگار داشته باشد همچنان که در اسلام نیز نهی از منکر همراه امر به معروف یعنی بیان پیشنهادهای راهگشا و خوب توصیه شده است.
«ضرورت پرهیز از توأم کردن مطالبه گری با پرخاش و بدگویی» از دیگر توصیه های حضرت آیتالله خامنهای به جوانان بود.
ایشان گفتند: همیشه به مسئولان تأکید کرده ام به دانشگاهها و جمع های جوان بروند اما برخی از آنان می گویند در این اجتماعات، مطالبات با تخریب و بدگویی ارائه می شود بنابراین فایده ای ندارد.
رهبر انقلاب یادآوری کردند: تخریب فضای گفتگو را مسدود می کند، بنابراین مطالبات را با استدلال و منطق و بدونِ پرخاش و اهانت مطرح کنید.
«گفتمان سازی در زمینه مسائل مهم نظام و راه حل های آنها» توصیه بعدی رهبر انقلاب به مجموعه های جوانان بود.
ایشان گفتند: از جمله برکات اینگونه جلسات این است که مطالب بیان شده به تدریج در افکار عمومی ذهنیت و جهت گیری مشخص ایجاد می کند و در نهایت می تواند به گفتمان تبدیل و در پرتو اقبال عمومی، در انتخاب مدیریتها تأثیر گذار شود.
رهبر انقلاب کمک رسانه ملی در این زمینه را ضرورتی تردیدناپذیر دانستند و گفتند: رسانه ملی البته بخشهای جوان، شاداب و انقلابی هم دارد که در سخنان امروز دانشجویان مورد توجه قرار نگرفته بود اما به هر حال صدا و سیما باید به دیدگاههای جوانان توجه و در عرصه گفتمانسازی به آنها کمک کند.
حضرت آیتالله خامنهای در همین زمینه در تبیین معنای حقیقی جوان و «دولت جوان و حزب اللهی» افزودند: مکرر گفته ام که به چنین دولتی معتقد و امیدوارم اما معنای این حرف صرفاً این نیست که یک جوان سی و چند ساله رئیس دولت باشد بلکه معنای دولت جوان و حزب اللهی یک دولت پای کار، آماده و با نشاط است که علاج مشکلات است و می تواند کشور را از راههای دشوار عبور دهد.
ایشان افزودند: برخی در سنین بالا نیز به معنایی جوان و پر تلاش و با نشاط هستند، مانند شهید بزرگوار حاج قاسم سلیمانی که بیشتر از ۶۰ سال داشت اما اگر شهید نمی شد، او را تا ده سال دیگر نیز در همان مسئولیت حفظ می کردم.
ششمین توصیه رهبری به جوانان «یارگیری و گسترش جبهه انقلاب در میان کسانی بود که به مبانی پایبندند».
ایشان افزودند: برخی به مبانی انقلاب معتقدند اما ممکن است در برخی موارد با شما اختلاف سلیقه داشته باشند، آنها را طرد نکنید و هرچه می توانید جبهه انقلاب را با جذب اینگونه افراد وسعت دهید.
توصیه هفتم حضرت آیتالله خامنهای به جوانان و دانشجویان، «مرزبندی صریح و با قدرت و بدون مماشات» در مقابل تردیدافکنان در مبانی انقلاب بود که نشانههای پیشرفت کشور را انکار و با تزئین دشمن، راههای غلط را بهعنوان راه حل مسائل کشور بیان میکنند.
ایشان تردیدافکنی را ستون فقرات کار فرهنگی دشمن و اساس کار نرم علیه انقلاب خواندند و با تأکید بر اینکه باید در مقابل کسانی که به این کار دشمن کمک میکنند ایستاد، گفتند: با وجود هزینههای سنگینی که آمریکاییها در طول سالهای متمادی برای تزیین و القای چهرهای جذاب از خود انجام دادهاند، امروز کشور و نظام آمریکا در بخش مهمی از دنیا منفورند.
رهبر انقلاب اسلامی از آتش زدن پرچم آمریکا در بسیاری از کشورهای دنیا و حتی در داخل خود آمریکا بهعنوان یکی از مصادیق نفرت ملتها از این رژیم یاد کردند و افزودند: علاوه بر ملتها، حتی رؤسای برخی دولتهای همکار آمریکا نیز وقتی حرف دلشان را بیان میکنند از دولتمردان و حکومت آمریکا متنفر و به آن بیاعتماد و بیاعتنا هستند.
ایشان بخشی از نفرت کنونی از آمریکا را ناشی از رفتار مسئولان فعلی آن از جمله رئیسجمهور و وزیر خارجه کممایه، پرحرف، بیمنطق و مهملگوی این رژیم دانستند و خاطرنشان کردند: البته علت نفرت از آمریکا فقط این مسئله نیست بلکه به عملکرد بلندمدت آمریکا از جمله کشتار، جنایت، بیعدالتی، تروریستپروری، کمک به دولتهای مستبد و بدنام، حمایت بیدریغ از ظلم روزافزون رژیم صهیونیستی و اخیراً مدیریت افتضاح در قضیه کرونا برمی گردد.
حضرت آیتالله خامنهای جنگافروزی در کشورها از جمله افغانستان، عراق و سوریه را از دیگر دلایل منفور بودن آمریکا برشمردند و افزودند: آمریکاییها صریحاً میگویند در سوریه نیروی نظامی پیاده کردیم چون آنجا نفت وجود دارد البته آنها نه در عراق نه در سوریه ماندنی نیستند و قطعاً باید از آنجا خارج شوند و بدون تردید اخراج خواهند شد.
رهبر انقلاب اسلامی در هشتمین توصیه خود با تأکید بر ادامه «پیشرفت علمی» و حفظ شتاب علمی کشور، دانشگاهها و محیطهای علمی و تحقیقاتی را به اهمیت علم در اقتدار کشور توجه دادند و گفتند: پیشرفت علمی با هدف سود کوتاهمدت شخصی ارزش چندانی ندارد. علم باید در خدمت پیشرفت کشور و گشایش افقهای آینده باشد تا همچنانکه چند سال قبل گفتیم به نقطهای برسیم که محققان برای استفاده از تازههای علمی ناگزیر از یادگیری زبان فارسی باشند.
نهمین توصیه حضرت آیتالله خامنهای ناظر به مسئله حجاب و حیاء اسلامی در دانشگاهها بود.
ایشان گفتند: بنده در این زمینه دغدغه دارم و خواهش می کنم که مسئولان و رؤسای دانشگاهها و وزارتخانههای مربوط و بهویژه خود دانشجویان و دختر خانمها به مسئله حجاب و فاصلهگذاری بین زن و مرد که مورد تأکید اسلام است اهمیت بدهند و موازین شرعی را در دانشگاهها رعایت کنند.
دهمین و آخرین نکته رهبر انقلاب اسلامی، «مراقبت از جوانان و جلوگیری از سربازگیری دشمن از جامعه جوان کشور» بود.
ایشان افزودند: همه و بویژه مجموعههایی که با مسائل جوانان سر و کار دارند بدانند همچنانکه مسئله جوان برای آینده کشور و نظام اسلامی اهمیت دارد، دشمن نیز برای تخریب و به زانو درآوردن انقلاب به آن اهمیت میدهد و برای سوءاستفاده از جوانان کار و برنامهریزی میکند که البته در مواردی نیز برای اجرای برنامههای خود به عواملی در داخل کشور نیاز دارد.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به نمونههایی از طراحی دشمن برای سوء استفاده از جوان ایرانی مانند وادار کردن برخی عناصر به پشت کردن به کشور و یا استفاده از افرادی بهعنوان عناصر تبلیغاتی، سیاسی و تحلیلگر تأکید کردند: همه باید مراقب باشند که به سربازگیری دشمن از جامعه جوان کشور کمک نشود.
رهبر انقلاب اسلامی در پایان سخنانشان با اشاره به دعای همیشگی خود برای هدایت و سعادت جوانان و حل مشکلات اشتغال و ازدواج آنان، گفتند: به توفیق الهی و به دعای حضرت ولیعصر ارواحنا فداه مطمئناً فردای جامعه جوان ما از امروز آن بهتر خواهد بود.
به گزارش رسانشر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، رهبر انقلاب اسلامی با سپاس از پروردگار به علت استمرار برگزاری جلسهی رمضانی هرساله با دانشجویان آنهم در شرایط کرونا، سخنان دانشجویان را خوب، پخته و سنجیده خواندند و گفتند: سطح مباحث در مقایسه با جلسات مشابه قبل بالاتر بود که نشان میدهد روی موضوعات فکر و کار شده است.
ایشان با اشاره به سؤالات و ابهامات دانشجویان در این جلسه از جمله درخصوص منصوبان و یا دستگاههای مرتبط با رهبری افزودند: پاسخها و توضیحات روشنی در این زمینهها وجود دارد که طبعاً وقت جلسه، بیان همهی آنها را اجازه نمیدهد اما مسئولان نمایندگی رهبری در دانشگاهها و بخشهای مرتبط با دانشجویان و دانشگاهها در دفتر رهبری باید خود را متعهد به پاسخگویی و رفع ابهامات بدانند.
ایشان برخی اشکالات و پیشنهادهای دانشجویان را ناشی از احاطه نداشتن به موضوع مورد بحث خواندند و افزودند: برخی پیشنهادها نیز قابلیت کار بیشتر و تصمیمگیری دارد که دفتر رهبری آنها را جزء به جزء بررسی خواهد کرد.
حضرت آیتالله خامنهای گفتوشنود رودررو را زمینهساز حل ابهامات و سؤالات دانستند و افزودند: بسیاری از مطالب بیانشده درست بود و طرح آنها در این جلسه به ایجاد گفتمان لازم و عمومی کمک میکند.
ایشان مجموعهی جوانان کشور را اعم از دانشجو و غیر دانشجو، مخاطب این جلسه دانستند و تأکید کردند: اصرار مکرر بنده دربارهی گفتوشنود با جوانان بر این پیشفرض قطعی و تردیدناپذیر استوار است که آیندهی ایران متعلق به جوانان است و این قشر در آیندهی کوتاه یا میانمدت، بسیاری از مدیریتها و مسئولیتها را بر عهده میگیرد، بنابراین هر کس به آیندهی کشور علاقهمند است، باید جوانان را در ساختن هرچه بهتر آینده کمک کند.
رهبر انقلاب، طبیعت جوانی را بخش دیگری از زیرساخت منطق گفتوگو با جوانان برشمردند و گفتند: طبیعت جوان با عناصری همچون امید، ابتکار، صراحت، خطرپذیری و خستگیناپذیری همراه است که همهی این عناصر برای ادارهی جامعه، ضروری و ذیقیمت هستند و برخی از مشکلات کنونی هم ناشی از فقدان برخی از این عناصر است.
رهبر انقلاب اسلامی، گفتوشنود با جوانان را در شرایط فعلی کشور دارای اهمیتی مضاعف خواندند و افزودند: برای هرگونه تصمیمگیری و اقدام باید به موقعیت بسیار حساس و مهم کنونی کشور توجه کامل کرد.
ایشان در نگاهی کلی به موقعیت کشور خاطرنشان کردند: واقعیت این است که امروز در مقابل ایران یک جبههی وسیع و عظیم ظلم و کفر و استکبار وجود دارد که در تلاش است با هر وسیله و ترفند و امکانات، نظام اسلامی را وادار به عقبنشینی و تسلیم کند که اگر این هدف محقق شود، برای آیندهی کشور بسیار گران تمام خواهد شد که البته به فضل الهی و هوشیاری و ایستادگی مردم، جبههی استکبار در این هدف ناکام خواهد ماند.
رهبر انقلاب، هدف اصلی دشمنان از مقابله با ملت ایران را جلوگیری از ایجاد یک الگوی جذاب برای ملتها دانستند و افزودند: باید متوجه بود که جمهوری اسلامی در کوران نبرد سیاسی، فکری، جنگ نرم و احیاناً برخوردهای سخت با جبههی مستکبران قرار داشته و دارد.
حضرت آیتالله خامنهای توجه به ظرفیت بسیار بالای کشور برای مقابله و پیروزی بر جبههی قدرتمند ظلم و استکبار را واقعیتی تردیدناپذیر خواندند و گفتند: تجربیات نظامی و غیرنظامی چهل سال اخیر بخوبی ثابت میکند ملت عزیز ایران ظرفیت پیروزی بر دشمنان عنود خود را دارد.
ایشان سرعت افزونتر حرکت علمی ایران در قیاس با متوسط جهانی، وجود مجموعهای عظیم از جوانان پایبند به مبانی دینی، اعتقادی و فرهنگیِ نظام، و حضور تحسینبرانگیز مردم در هنگام حوادث عمومی و طبیعی از جمله کرونا، زلزله و سیل را نشانههای ظرفیت بالای کشور برای پیروزی در جهاد علمی، فرهنگی و اجتماعی خواندند و افزودند: در جهاد فکری نیز کارهای بسیار خوبی شده که مباحث امروز دانشجویان، گوشهای از نتایج آن است.
رهبر انقلاب در جمعبندی این بخش از سخنانشان گفتند: مجموعهی واقعیاتی که بیان شد نشان میدهد نظام اسلامی در زمینههای فرهنگی، اجتماعی، نظامی و دیگر زمینهها ظرفیت بسیار بالایی برای پیروزی در مقابل جبههی دشمن دارد و این واقعیت روشن، امیدی حقیقی را در دلها ایجاد میکند.
رهبر انقلاب اسلامی یکی دیگر از ظرفیتهای بالای کشور برای مقابله با جبههی وسیع ظلم و کفر و استکبار را احساس قدرت و عزت نهادینهشده در عموم ملت ایران دانستند و گفتند: با وجود برخی منفیبافانی که منزوی و در اقلیت هستند و ضعفهای خود را به جامعه و نظام اسلامی نسبت میدهند، در کشور یک احساس عمومی و عمیقِ عزت و قدرت وجود دارد.
حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر اینکه یکی از شگردهای مهم قدرتهای استعماری و سلطهگر ایجاد حس حقارت و بیهویتی در ملتها است، افزودند: پیروزی انقلاب اسلامی این احساس را در جوانان و ملت ایران ایجاد کرد که قادرند یک کار بظاهر نشدنی یعنی ریشهکنی حکومت استبدادی مورد حمایت قدرتهای خارجی بویژه آمریکا را انجام دهند و دنیا را متحیر کنند.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به ایستادگی صریح و قدرتمندانهی کشور در برابر زورگوییها و اقتدار ملی کنونی خاطرنشان کردند: البته این نکته مدنظر باشد که دشمن از تلاش برای تحقیر ملت و مخدوش کردن اعتماد به نفس ملی مأیوس نشده است اما با وجود تلاشهای دشمن، خداوند خلاف آن را تقدیر کرده است.
حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: همین قضایای مربوط به کرونا از جمله نحوه مدیریت این بیماری در کشور در مقایسه با غرب، تلاشهای علمی برای شناخت این ویروس و نهضت عظیم کمک مؤمنانه و همچنین پرتاب ماهواره، موجب احساس قدرت و عزت بیشتری در ملت ایران شده است.
رهبر انقلاب اسلامی در ادامه سخنانشان با اشاره به تأکیدهای فراوان درباره توجه به مسئله جوان، گفتند: خوشبختانه اکنون توجه ویژهای برای حضور جوانها در بخشهای مختلف به وجود آمده و به دیدگاههای آنان و حضور جوانان در مدیریتهای میانی اهتمام به چشم میخورد.
حضرت آیتالله خامنهای به برخی اقدامات خوب در محیطهای دانشجویی و حوزههای علمیه نیز اشاره کردند و افزودند: طرح برخی مسائل در قالب مسئله محوری، پرداختن به مسائل متعدد بینالمللی، و فعالیتهای جهادیِ شگفتانگیز از جمله این اقدامات است.
ایشان همچنین گلایه نماینده گروههای جهادی را مبنی بر اینکه دستگاههای تصمیمگیر از نمایندگان این گروهها دعوت به عمل نمیآورند و دیدگاههای آنان را لحاظ نمیکنند، بجا دانستند و با اشاره به حساسیت مجموعههای جوان به موضوع واگذاریها خاطرنشان کردند: اصل این اقدام کار خوبی بود و مسئولان را متوجه مسئولیتشان کرد، اما برخی تندرویها هم در این زمینه انجام گرفت.
رهبر انقلاب اسلامی، پیگیری مسائل مربوط به خانواده و حوزه زن را در برخی تشکلهای خودجوش، از دیگر اقدامات خوب مجموعههای جوان برشمردند و تأکید کردند: این موضوع از مسائل مهمی است که حتماً باید به صورت جدی پیگیری شود زیرا در این زمینه یقیناً کمکاریهای جدی صورت گرفته است.
حضرت آیتالله خامنهای سپس به بیان ده توصیه کاربردی و عملی به جوانان و مجموعه های فعال دانشجویی پرداختند که خودسازی در ابعاد فردی و جمعی، نخستین توصیه بود.
ایشان گفتند: اگرچه ماه مبارک رمضان به آخرین روزهای خود رسیده اما بهترین فرصت برای خودسازی از طریق انس با قرآن، نماز با حضور و اول وقت و دعا و تضرع است و نباید با اتمام این ماه، ارتباط معنوی قطع شود.
رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه «ارتقای تواناییهای فکری، تصمیمگیری و عملیاتی در جوانان» و «عبورِ سالم از لغزشگاهها» نیازمند بنیه روحی و معنوی قوی است، افزودند: از جمله این لغزشگاهها، «ترس، تردید، احساس ضعف و انگیزههای ناسالم» است.
دومین توصیه حضرت آیتالله خامنهای به جوانان «تقویت مبانی معرفتی» بود.
ایشان با تأکید بر اینکه «انفعال» و «انحراف» دو آسیب بزرگ محیطهای جوان بهویژه دانشگاهها است، گفتند: در ابتدای پیروزی انقلاب برخی جوانان مسلمان که دارای مبانی معرفتی قوی نبودند، جذب گروههای التقاطی شدند و در نهایت هم به روی هممیهنان خود اسلحه کشیدند و به زیر پرچم صدام رفتند اما جوانانی که مبانی قوی داشتند، محکم ایستادند.
ایشان به یک نمونه دیگر اشاره کردند و افزودند: برخی افراد در ابتدای انقلاب بسیار انقلابی عمل میکردند اما به دلیل مبانی ضعیف معرفتی اکنون جزو پشیمانها هستند که یکی از مسائل انقلاب اکنون همین حضرات پشیمان شده هستند.
رهبر انقلاب اسلامی دعاهای صحیفه سجادیه به ویژه دعای بیستم موسوم به دعای مکارم الاخلاق را برای تقویت مبانی معرفتی بسیار مهم ارزیابی و جوانان را به خواندن این ادعیهی فوق العاده عمیق و تدبر در آنها دعوت کردند.
توصیه سوم رهبر انقلاب به جوانان میهن «برافراشته نگه داشتن پرچم آرمانخواهی و مطالبه گری» بود.
ایشان مباحث امروز دانشجویان را جلوه ای از این آرمانخواهی خواندند و افزودند: ممکن است همه مطالبات قابل اجرا نباشد اما مهم این است که بازگو شود تا اصل بسیار با ارزش آرمانخواهی همچنان زنده و پرنشاط بماند و اجازه ندهد راه انقلاب گم یا منحرف شود.
رهبر انقلاب «عدالتخواهی، رفع فساد و در نهایت ایجاد تمدن اسلامی» را از مظاهر آرمانخواهی دانستند و افزودند: مطالبه گری طبعاً نوعی اعتراض و تأکید بر رفع مشکلات و نقایص موجود است اما باید جداً مراقب و هوشیار بود که نحوه بیان و ارائه مطالبات به گونه ای نباشد که اعتراض به نظام تلقی شود و یا دشمن بتواند آن را اعتراض به نظام القا کند.
حضرت آیتالله خامنهای در بیان نکته ای دیگر در ضرورت آرمانخواهی یادآور شدند: اگر جوانان مؤمن و پاک این پرچم را زمین بگذارند، ممکن است کسانی آن را سردست بگیرند که هدفشان ضربه زدن به نظام است نه حل مشکلات مردم.
ایشان در همین زمینه افزودند: البته جریان چپ مارکسیستی دیگر در دنیا آبرویی ندارد و از فقر اندیشه ورزی، فقر سیاسی و فقر نیروی میدانی کارآمد در رنج است اما به هرحال همیشه ممکن است عده ای با تصاحب شعارهای خوب، سوءاستفاده کنند.
چهارمین توصیه مهم رهبری به جوانان و دانشجویان این بود که مطالبه گری و انتقاد و اعتراض را با پیشنهادهای خوب و قابل اجرا همراه کنید تا فایده جدی و ماندگار داشته باشد همچنان که در اسلام نیز نهی از منکر همراه امر به معروف یعنی بیان پیشنهادهای راهگشا و خوب توصیه شده است.
«ضرورت پرهیز از توأم کردن مطالبه گری با پرخاش و بدگویی» از دیگر توصیه های حضرت آیتالله خامنهای به جوانان بود.
ایشان گفتند: همیشه به مسئولان تأکید کرده ام به دانشگاهها و جمع های جوان بروند اما برخی از آنان می گویند در این اجتماعات، مطالبات با تخریب و بدگویی ارائه می شود بنابراین فایده ای ندارد.
رهبر انقلاب یادآوری کردند: تخریب فضای گفتگو را مسدود می کند، بنابراین مطالبات را با استدلال و منطق و بدونِ پرخاش و اهانت مطرح کنید.
«گفتمان سازی در زمینه مسائل مهم نظام و راه حل های آنها» توصیه بعدی رهبر انقلاب به مجموعه های جوانان بود.
ایشان گفتند: از جمله برکات اینگونه جلسات این است که مطالب بیان شده به تدریج در افکار عمومی ذهنیت و جهت گیری مشخص ایجاد می کند و در نهایت می تواند به گفتمان تبدیل و در پرتو اقبال عمومی، در انتخاب مدیریتها تأثیر گذار شود.
رهبر انقلاب کمک رسانه ملی در این زمینه را ضرورتی تردیدناپذیر دانستند و گفتند: رسانه ملی البته بخشهای جوان، شاداب و انقلابی هم دارد که در سخنان امروز دانشجویان مورد توجه قرار نگرفته بود اما به هر حال صدا و سیما باید به دیدگاههای جوانان توجه و در عرصه گفتمانسازی به آنها کمک کند.
حضرت آیتالله خامنهای در همین زمینه در تبیین معنای حقیقی جوان و «دولت جوان و حزب اللهی» افزودند: مکرر گفته ام که به چنین دولتی معتقد و امیدوارم اما معنای این حرف صرفاً این نیست که یک جوان سی و چند ساله رئیس دولت باشد بلکه معنای دولت جوان و حزب اللهی یک دولت پای کار، آماده و با نشاط است که علاج مشکلات است و می تواند کشور را از راههای دشوار عبور دهد.
ایشان افزودند: برخی در سنین بالا نیز به معنایی جوان و پر تلاش و با نشاط هستند، مانند شهید بزرگوار حاج قاسم سلیمانی که بیشتر از ۶۰ سال داشت اما اگر شهید نمی شد، او را تا ده سال دیگر نیز در همان مسئولیت حفظ می کردم.
ششمین توصیه رهبری به جوانان «یارگیری و گسترش جبهه انقلاب در میان کسانی بود که به مبانی پایبندند».
ایشان افزودند: برخی به مبانی انقلاب معتقدند اما ممکن است در برخی موارد با شما اختلاف سلیقه داشته باشند، آنها را طرد نکنید و هرچه می توانید جبهه انقلاب را با جذب اینگونه افراد وسعت دهید.
توصیه هفتم حضرت آیتالله خامنهای به جوانان و دانشجویان، «مرزبندی صریح و با قدرت و بدون مماشات» در مقابل تردیدافکنان در مبانی انقلاب بود که نشانههای پیشرفت کشور را انکار و با تزئین دشمن، راههای غلط را بهعنوان راه حل مسائل کشور بیان میکنند.
ایشان تردیدافکنی را ستون فقرات کار فرهنگی دشمن و اساس کار نرم علیه انقلاب خواندند و با تأکید بر اینکه باید در مقابل کسانی که به این کار دشمن کمک میکنند ایستاد، گفتند: با وجود هزینههای سنگینی که آمریکاییها در طول سالهای متمادی برای تزیین و القای چهرهای جذاب از خود انجام دادهاند، امروز کشور و نظام آمریکا در بخش مهمی از دنیا منفورند.
رهبر انقلاب اسلامی از آتش زدن پرچم آمریکا در بسیاری از کشورهای دنیا و حتی در داخل خود آمریکا بهعنوان یکی از مصادیق نفرت ملتها از این رژیم یاد کردند و افزودند: علاوه بر ملتها، حتی رؤسای برخی دولتهای همکار آمریکا نیز وقتی حرف دلشان را بیان میکنند از دولتمردان و حکومت آمریکا متنفر و به آن بیاعتماد و بیاعتنا هستند.
ایشان بخشی از نفرت کنونی از آمریکا را ناشی از رفتار مسئولان فعلی آن از جمله رئیسجمهور و وزیر خارجه کممایه، پرحرف، بیمنطق و مهملگوی این رژیم دانستند و خاطرنشان کردند: البته علت نفرت از آمریکا فقط این مسئله نیست بلکه به عملکرد بلندمدت آمریکا از جمله کشتار، جنایت، بیعدالتی، تروریستپروری، کمک به دولتهای مستبد و بدنام، حمایت بیدریغ از ظلم روزافزون رژیم صهیونیستی و اخیراً مدیریت افتضاح در قضیه کرونا برمی گردد.
حضرت آیتالله خامنهای جنگافروزی در کشورها از جمله افغانستان، عراق و سوریه را از دیگر دلایل منفور بودن آمریکا برشمردند و افزودند: آمریکاییها صریحاً میگویند در سوریه نیروی نظامی پیاده کردیم چون آنجا نفت وجود دارد البته آنها نه در عراق نه در سوریه ماندنی نیستند و قطعاً باید از آنجا خارج شوند و بدون تردید اخراج خواهند شد.
رهبر انقلاب اسلامی در هشتمین توصیه خود با تأکید بر ادامه «پیشرفت علمی» و حفظ شتاب علمی کشور، دانشگاهها و محیطهای علمی و تحقیقاتی را به اهمیت علم در اقتدار کشور توجه دادند و گفتند: پیشرفت علمی با هدف سود کوتاهمدت شخصی ارزش چندانی ندارد. علم باید در خدمت پیشرفت کشور و گشایش افقهای آینده باشد تا همچنانکه چند سال قبل گفتیم به نقطهای برسیم که محققان برای استفاده از تازههای علمی ناگزیر از یادگیری زبان فارسی باشند.
نهمین توصیه حضرت آیتالله خامنهای ناظر به مسئله حجاب و حیاء اسلامی در دانشگاهها بود.
ایشان گفتند: بنده در این زمینه دغدغه دارم و خواهش می کنم که مسئولان و رؤسای دانشگاهها و وزارتخانههای مربوط و بهویژه خود دانشجویان و دختر خانمها به مسئله حجاب و فاصلهگذاری بین زن و مرد که مورد تأکید اسلام است اهمیت بدهند و موازین شرعی را در دانشگاهها رعایت کنند.
دهمین و آخرین نکته رهبر انقلاب اسلامی، «مراقبت از جوانان و جلوگیری از سربازگیری دشمن از جامعه جوان کشور» بود.
ایشان افزودند: همه و بویژه مجموعههایی که با مسائل جوانان سر و کار دارند بدانند همچنانکه مسئله جوان برای آینده کشور و نظام اسلامی اهمیت دارد، دشمن نیز برای تخریب و به زانو درآوردن انقلاب به آن اهمیت میدهد و برای سوءاستفاده از جوانان کار و برنامهریزی میکند که البته در مواردی نیز برای اجرای برنامههای خود به عواملی در داخل کشور نیاز دارد.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به نمونههایی از طراحی دشمن برای سوء استفاده از جوان ایرانی مانند وادار کردن برخی عناصر به پشت کردن به کشور و یا استفاده از افرادی بهعنوان عناصر تبلیغاتی، سیاسی و تحلیلگر تأکید کردند: همه باید مراقب باشند که به سربازگیری دشمن از جامعه جوان کشور کمک نشود.
رهبر انقلاب اسلامی در پایان سخنانشان با اشاره به دعای همیشگی خود برای هدایت و سعادت جوانان و حل مشکلات اشتغال و ازدواج آنان، گفتند: به توفیق الهی و به دعای حضرت ولیعصر ارواحنا فداه مطمئناً فردای جامعه جوان ما از امروز آن بهتر خواهد بود.