آمریکا سپاه را در لیست گروههای تروریستی قرار داد
دولت آمریکا در ادامه سیاست فشار بر گروههایی که از طریق مبارزه با گروههای تروریستی این کشور را در پیشبرد اهدافش در منطقه ناکام گذاشتهاند، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به فهرست سازمانهای اصطلاحاً «تروریستی» خود اضافه کرد.
این اولین بار است که کاخ سفید نیروهای مسلح رسمی یک کشور خارجی را به عنوان «سازمان تروریستی» معرفی میکند.
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا در این بیانیه گفته است: «امروز من رسماً طرح دولت خود را برای اضافه کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و از جمله نیروی قدس به سازمانهای تروریستی خارجی اعلام میکنم.»
کاخ سفید از این اقدام به عنوان «گامی بیسابقه» یاد کرده و نوشته وزارت خارجه آمریکا رهبری آن را به دست داشته است.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «این اولین بار است که ایالات متحده بخشی از یک دولت دیگر را به عنوان سازمان تروریستی خارجی معرفی میکند. این امر، موید این حقیقت است که اقدامات ایران، اساساً با اقدامات دولتهای دیگر متفاوت است.»
کاخ سفید در ادامه با متهم کردن ایران به «حمایت از تروریسم» تصریح کرده است: «ما به افزایش فشار علیه ایران و بالا بردن هزینههای حمایت از فعالیتهای تروریستی توسط این کشور ادامه خواهیم داد تا زمانی که این کشور از رفتارهای مخرب و غیرقانونی خود دست بردارد.»
پیش از این کارشناسان در خود آمریکا هم درباره تبعات این اقدام هشدار داده و تلاش کردهاند کاخ سفید را از آن برحذر دارند.
ارزیابی پنتاگون و سیا این است که چنین اقدامی نظامیان ایالات متحده و مأموران اطلاعاتی آن را در معرض خطر اقدامات متقابل توسط دولتهای خارجی قرار میدهد.
کارشناسان مسائل حقوقی نیز میگویند در صورتی که طرفین کنوانسیونهای ژنو نیروهای مسلح یکدیگر را «سازمان تروریستی» بنامند و این رویه رواج پیدا کند، اعضای نیروهای مسلح آمریکا نیز، در صورت دستگیری در یک کشور ثالث، ممکن است متقابلاً «تروریست» تلقی شده و محاکمه شوند.
«مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا امروز دوشنبه علیرغم هشدارها، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به فهرست سازمانهای اصطلاحاً «تروریستی» خود اضافه کرد.
این اولین بار است که کاخ سفید نیروهای مسلح رسمی یک کشور خارجی را به عنوان «سازمان تروریستی» معرفی میکند.
هشدارها در واشنگتن
پیش از این کارشناسان در خود آمریکا هم درباره تبعات این اقدام هشدار داده و تلاش کردهاند کاخ سفید را از آن برحذر دارند.
روزنامه نیویورکتایمز، به عنوان اولین رسانهای که ۲۸ اسفندماه مقاصد دولت آمریکا در این باره را گزارش کرد نوشت این طرح هنگام ارائه با مخالفت مقامهای پنتاگون و «سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا» (سیا) رو به رو شده است.
ارزیابی پنتاگون و سیا این است که چنین اقدامی نظامیان ایالات متحده و مأموران اطلاعاتی آن را در معرض خطر اقدامات متقابل توسط دولتهای خارجی قرار میدهد.
کارشناسان مسائل حقوقی نیز میگویند در صورتی که طرفین کنوانسیونهای ژنو نیروهای مسلح یکدیگر را «سازمان تروریستی» بنامند و این رویه رواج پیدا کند، اعضای نیروهای مسلح آمریکا نیز، در صورت دستگیری در یک کشور ثالث، ممکن است متقابلاً «تروریست» تلقی شده و محاکمه شوند.
واکنشها در ایران
در ایران، سرلشکر پاسدار «محمد علی جعفری»، فرمانده کل سپاه گفته در صورتی که آمریکا چنین حماقتی مرتکب شوند ارتش و نیروهای امنیتی آمریکا در منطقه غرب آسیا، دیگرآرامش امروز را نخواهند داشت.
سردار جعفری گفت: «اگر آمریکاییها دست به چنین حماقتی بزنند و امنیت ملی ما را به مخاطره بیندازند، مطابق سیاستهای نظام جمهوری اسلامی ایران اقدامات مقابله به مثل را عملیاتی و در دستور کار قرار خواهیم داد.»
«محمد جواد ظریف»، وزیر خارجه ایران هم به دولت آمریکا درباره اقدام علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران هشدار داده است.
ظریف روز یکشنبه (۱۸ فروردینماه) در توئیترش نوشت: «کسانی که نتانیاهو را در اولویت نخست قرار میدهند و از مدتها پیش با اشتیاق برای تروریستی اعلام کردن سپاه تلاش کردهاند، کاملا از تبعاتی که این کار برای نیروهای ایالات متحده در این منطقه دارد، مطلعند. در حقیقت، آنها میخواهند به نمایندگی از او (نتانیاهو) ایالات متحده را به یک باتلاق بکشانند.»
از طرف دیگر، برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران هم در تدارک آماده کردن طرحی برای مقابله با اقدام دولت آمریکا هستند.
«سید حسین نقوی حسینی»، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یکشنبه در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفت این طرح «تروریستی نامیدن نیروهای نظامی آمریکا و پایگاه های آنها در منطقه» نام دارد.
نقوی حسینی همچنین خاطرنشان کرد: «اگر آمریکا قرار دادن نام سپاه در لیست گروه های تروریستی را دنبال کند، این طرح را تصویب خواهیم کرد.»
آمریکا و تنبیه تروریسمستیزی
اقدام دولت آمریکا برای فشار بر سپاه، در ادامه سیاستهایی است که این کشور برای تنبیه گروههایی در پیش گرفته که با اقدام علیه گروههای تروریستی واشنگتن را در پیشبرد اهدافش در منطقه ناکام گذاشتهاند. واشنگتن، در ماههای گذشته اروپاییها را برای اعمال فشار بر «حزبالله لبنان» هم تحت فشار قرار داده است.
گزارش رسانههای آمریکا حاکی است کاخ سفید طرحی نیز برای معرفی برخی از گروههای نظامی همپیمان با ایران در عراق به عنوان «سازمان تروریستی خارجی» در دست بررسی دارد.
این گروهها، زیر چتر «نیروهای بسیج مردمی عراق» (حشدالشعبی) فعالیت میکنند که با مصوبه پارلمان این کشور به یک نهاد قانونی و پشتیبان نیروهای امنیتی عراق تبدیل شدهاند. این نیروها با مشورتهای ایران نقش مهمی در مبارزه با گروه تروریستی داعش ایفا کردهاند.
نقش آمریکا در مبارزه با داعش
شواهدی در دست است که نشان میدهد هیئت حاکمه آمریکا بعد از آغاز ناآرامیها در سوریه از مارس ۲۰۱۱ و حمله داعش به عراق در سال ۲۰۱۴ به دنبال بهرهبرداریهای مستقیم و غیرمستقیم از گروههای تروریستی برای پیشبرد اهدافش در منطقه بوده است.
در جریان تحولات سوریه و عراق، ائتلاف تحت رهبری آمریکا که ادعا میکرد برای مبارزه با گروه تروریستی داعش تشکیل شده در مقاطعی حتی به نفع داعش وارد عمل شد و با بمباران مواضع گروههای در حال مبارزه با این گروهک تروریستی راه را برای پیشرویهای آن هموار کرد.
به عنوان مثال، شهریور ماه سال ۱۳۹۵، چهارجنگنده ائتلاف آمریکا مواضع ارتش سوریه را که در حال مبارزه با عناصر داعش در نزدیکی فرودگاه شهر «دیرالزور» بودند بمباران کرده و ۸۳ نظامی این کشور را به شهادت رساندند.
این ائتلاف، خردادماه سال ۱۳۹۴ هم با آنکه طبق گزارش رسانههای آمریکایی از قصد داعش برای حمله به شهر «رمادی»، مرکز استان الانبار عراق مطلع بود هیچ اقدامی برای جلوگیری از کاروان داعش در راه شهر انجام نداد.
شبکه خبری بلومبرگ در آن زمان به نقل از منابع و مقامهای اطلاعاتی آمریکا گزارش داد نظامیان این کشور در حالی نظارهگر سقوط رمادی بودند که از قبل از برنامه داعش برای حمله به این شهر خبردار بودند.
اعتراف اسناد و مقامهای آمریکایی
آنچه در همان زمان به تردیدها درباره اراده آمریکا برای مبارزه با داعش دامن زد انتشار سندی از دستگاههای اطلاعاتی آمریکا بود که نشان میداد واشنگتن سال ۲۰۱۲ به درستی ظهور داعش را پیشبینی کرده بود، اما این موضوع را نه تنها تهدید منظور نکرده، بلکه آن را در راستای منافع آمریکا دانسته و بر لزوم پیگیری آن تأکید کرده است.
«مایکل فلین» که در دولت «باراک اوباما»، رئیسجمهور سابق آمریکا و دولت فعلی این کشور سمت داشته سه سال پیش در مصاحبهای با شبکه خبری الجزیره صحت این سند را تأیید کرده و گفته که واشنگتن عامدانه این سند را نادیده گرفته است.
او در این مورد گفته است که بیتوجهی به این سند، «یک تصمیم از روی اراده بود… این تصمیمی از روی اراده برای انجام آن چیزی بود که آنها دارند انجام میدهند. شما واقعا باید از رئیسجمهور سوال کنید که واقعا او دارد چه کار میکند و چه سیاستی در دستور کار است.»
این، اولین اظهارنظر در میان گفتههای شخصیتهای آمریکایی نبود که سرنخهایی از نقش واشنگتن و متحدان آن در شکلگیری داعش آشکار میکرد. قبلتر از آن «وسلی کلارک» فرمانده اسبق فرماندهی کل نیروهای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) طی اظهاراتی مشابه، هدف از شکل گیری داعش را مقابله با حزب الله لبنان و محور ضداسرائیلی دانسته بود.
وی اسفند ماه سال ۱۳۹۳ به سیانان گفته بود: «ببینید، داعش با منابع مالی دوستان و متحدان ما شکل گرفت.»
کلارک افزود: «چراکه وقتی شما کسانی را میخواهید که باید تا پای مرگ با حزبالله بجنگند، نمیتوانید اطلاعیه بدهید و بگویید بیائید در جنگ ثبت نام کنید، چون میخواهیم جهان را به مکانی بهتر تبدیل کنیم، بلکه شما میروید دنبال آدمهای متعصب، میروید دنبال بنیادگراهای مذهبی، چون آنها هستند که حاضرند با حزبالله مبارزه کنند.»
اظهارات «جو بایدن»، معاون رئیسجمهور سابق آمریکا در همین باره در سال ۱۳۹۳ (زمانی که هنوز در این سمت حضور داشت) از جمله دیگر شواهدی است که این پازل را کامل کرده و این فرضیه را تقویت میکند که داعش و هستههای تروریستی فعال در سوریه، با پشتیبانی مالی عربستان، ترکیه و دیگر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، با نظارت و آگاهی آمریکا و کشورهای غربی و بر اساس «تصمیمی ارادی» برای ضربه زدن به محور مقاومت، از طریق تضعیف یکی از ارکان اصلی آن یعنی سوریه صورت گرفته است.
او در سخنانی مهر ماه سال ۱۳۹۳ در دانشگاه «هاروارد» گفت:«گلایه همیشگی من این بود که بزرگترین مسئله ما متحدانمان هستند. متحدان ما در منطقه، بزرگترین مسئله ما در سوریه بودند.»
معاون وقت رئیسجمهور آمریکا افزود: «ترکها دوستان فوقالعادهای هستند و من همیشه روابط بسیار خوبی با اردوغان داشتهام و زمان زیادی را با او گذراندهام. سعودیها، اماراتیها و بقیه. آنها چه کار میکردند؟ آنها آنقدر مصمم به کنار زدن (بشار) اسد و در اصل یک جنگ نیابتی شیعی-سنی بودند… که صدها میلیون دلار و دهها و صدها هزار تن تسلیحات را برای هر کسی که با اسد میجنگید، روانه کردند، بدون در نظر گرفتن اینکه افرادی که در حال دریافت این کمکها بودند، النصره، القاعده و عوامل افراطگرای جهادی بودند که از دیگر بخشهای جهان آمدهاند.»